Vedci odhalili najšťastnejší vek človeka. Na spokojnosť má vplyv zdravie a skúsenosti

TA3/zm
9.7.2021 16:00

Ruku na srdce, kedy ste boli vo svojom živote najšťastnejší? Vedci na to majú celkom jednoznačnú odpoveď. Budete prekvapení, aké číslo im z rozsiahleho prieskumu vyšlo.

Vedci odhalili najšťastnejší vek človeka. Na spokojnosť má vplyv zdravie a skúsenosti
Pixabay/Denise Husted

Kým väčšina z nás má dojem, že najšťastnejšie obdobie života bolo pre nás bezstarostné detstvo, vedci absolútne nesúhlasia. Podľa psychologického prieskumu Emmanuel College na spokojnosť ľudí vplývajú práve faktory, ktoré pred dospelosťou ani nemôžeme mať.

Životné skúšky

Prieskum sa robil na skutočne pestrej vekovej kategórii, no bez ohľadu na vek sa opýtaní zhodli, že za spokojnosťou stojí v najväčšej miere životná skúsenosť. Tá paradoxne nemusí byť vôbec pozitívna, pretože aj negatívne zážitky nás formujú a vytvárajú z nás pevnejšie, rozhodnejšie osobnosti.

Mať teda niečo za sebou jasne naznačuje, že najšťastnejšie obdobie života nemôže byť detstvo, puberta ani skorá mladosť.

Pred štyridsiatkou

Výskum doktorky Clare Mehta dospel k číslu 36, ako k najšťastnejšiemu obdobiu života človeka. V tejto etape je väčšina ľudí ekonomicky stabilná a zadaná. Ak náhodou prežili rozchod alebo rozvod pred štyridsiatkou, zhodujú sa dotazovaní, že aspoň vedia, čo presne od vzťahu očakávajú a nebudú už robiť kompromisy.

Istým spôsobom sa dá povedať, že šťastie súvisí s nezávislosťou, napríklad slobodou peňazí, výberu partnera, ale i práce. Pred štyridsiatkou totiž väčšina jedincov vie, čo chce v kariére dosiahnuť a nemusí robiť prácu len preto, aby ich uživila.

Vplyv má zdravie

Ak ste už dosiahli vek 36 rokov, nemusí to automaticky znamenať, že klesá miera spokojnosti. Človek si ju podľa odborníkov dokáže udržať dovtedy, kým z titulu veku nezačne pociťovať prvé zdravotné problémy.        

Témy: Vzťahy Prieskum
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok