Rande sama so sebou: Solo dating sa netýka len nezadaných, prospeje aj vo vzťahu

TA3/zm
9.2.2022 16:00

V poslednej dobe sa čoraz častejšie skloňujú slovné spojenia ako sebaláska alebo prijatie samej seba. Ak chcete tento stav dosiahnuť, solo dating je určený práve pre vás. Nezáleží pritom, či aktuálne partnera máte, alebo ste single.

Rande sama so sebou: Solo dating sa netýka len nezadaných, prospeje aj vo vzťahu
Pexels/cottonbro

Byť spokojná sama so sebou je okrem iného odrazom aktuálnej, pandemickej doby. Nemáme tým na mysli len spokojnosť so svojím výzorom, hoci aj to je veľmi dôležité, ale predovšetkým, že čas môžeme tráviť aj osamote. Plnohodnotne, kvalitne a rady.

Solo dating trend

Aj keď sa tento pojem v našich končinách nevyskytuje príliš dlho, ľudia ho začínajú evidovať, vnímať a zavádzať do svojho života. To, čo by pre nás bolo ešte pred časom zvláštne, dnes považujeme za absolútne normálne. Samozrejme, vyjsť zo zaužívaných chodníčkov, mimo svojej komfortnej zóny, chce niekedy veľa motivácie a možno aj sebazaprenia. Stačí to však raz vyskúšať a verte, že aj nabudúce rady vykročíte za novými zážitkami. A sama.

Rande sama so sebou

Áno, doslovný preklad tohto pojmu znie, rande sama so sebou. V realite je to skôr čas, ktorý si máte vyhradiť len pre seba a nehľadať si na každú aktivitu spoločnosť. Nenechajte sa odradiť od toho, čo máte rady len preto, že nemáte „parťáka“. Choďte si za tým, čo chcete skúsiť, zažiť alebo vidieť a začnite si plniť sny. O tom je solo dating. Aj preto nemá nič spoločné s tým, či ste slobodné, vydaté alebo rozvedené.  

Vďaka randeniu osamote spoznáte samy seba bez toho, aby vás rušili okolité vnemy. Naučíte sa vidieť veci vlastnými očami a prestanete očakávať, že vás niekto iný urobí šťastnou. Je to akoby ste nadobudli samostatnosť a prestali byť závislé od druhých.

Sólo aj pre zadané

Vďaka solo datingu sa údajne zlepšujú i partnerské vzťahy, pretože svoju polovičku nenútite do aktivít, ktoré ju nezaujímajú, ale ani nesedíte doma. Navyše, ženy v domácnosti majú vyše hlavy detí, varenia, upratovania a popri tom chodenia do práce, takže ak sa v tom spoznávate, solo dating môže byť pre vás doslova vykúpenie, že ste si ukradli čas len pre seba. 

To, že máte partnera ešte neznamená, že každú chvíľu máte tráviť spolu a že je povinný robiť s vami všetko, čo máte rady vy. Zažiť niečo aj sama môže, paradoxne, posilniť spoločné chvíle, pretože sa budete mať o čom rozprávať a zdieľať svoje pocity.

Nezamieňajte si však tento fenomén s tým, že máte byť natoľko samostatné, aby ste nepotrebovali partnera. Určite vám solo dating nedá to, čo klasické rande s človekom, s ktorým sa cítite dobre a sú medzi vami vzájomné sympatie. Ako pri všetkom, aj tu je najdôležitejšia rovnováha a budovanie si vzťahov s partnerom, kamarátmi, kolegami je rovnako dôležité, ako priestor pre seba.

Témy: Rada Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok