EÚ pomôže krajinám západného Balkánu s prekonaním hospodárskej krízy, uvádza Borrell

TA3 TASR
15.3.2022 16:07

Európska únia pomôže krajinám západného Balkánu s prekonaním hospodárskej krízy spôsobenej ruskou inváziou na Ukrajine. Uviedol to v utorok šéf európskej diplomacie Josep Borrell počas návštevy Tirany, hlavného mesta Albánska.

Borrell: EÚ vyčlení okamžitú humanitárnu pomoc pre Ukrajinu a Moldavsko
TASR/AP

Borrell v pondelok absolvoval návštevu Severného Macedónska. V Albánsku sa stretol s premiérom Edim Ramom a ďalšími predstaviteľmi, informovala agentúra AP. Borrell znova zopakoval, že "toto je moment na oživenie procesu rozširovania a ukotvenie západného Balkánu" pevne v rámci 27-členného bloku.

Odsúdil súčasne ruskú "brutálnu agresiu" na Ukrajine a úmrtia v dôsledku ruského bombardovania a dodal, že Rusko využíva vzájomnú závislosť svetovej ekonomiky ako zbraň vo vojne. Následky vojny vrátane vyšších cien energií zasiahli chudobnejšie štáty, ako sú krajiny západného Balkánu. EÚ otvára svoje "finančné a ekonomické kapacity, aby mohla reagovať na krízu... silný rozvrat, ktorý vojna spôsobila, ekonomicky i finančne", povedal Borrell.

Takýto investičný plán zmobilizoval bezprecedentné zdroje na diverzifikáciu dodávok energie, zníženie závislosti, posilnenie regionálnej spolupráce, vybudovanie infraštruktúry a vytvorenie pracovných miest.

Za tri kľúčové veci, ktoré je v súčasnosti potrebné urobiť, Borrell považuje izoláciu Ruska, tvrdé postihovanie jeho ekonomiky prostredníctvom sankcií EÚ a podporu ukrajinského ľudu.Krajiny západného Balkánu sa nachádzajú v rôznych fázach prístupových rozhovorov s EÚ. Srbsko a Čierna Hora už začali rokovania o niektorých kapitolách svojich zmlúv o členstve. Albánsko a Severné Macedónsko dostali zelenú na ich spustenie. Bosna a Kosovo podpísali stabilizačnú a asociačnú dohodu, čo je prvý krok k členstvu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok