Koalícia vedená Britániou vyzvala Rusko na zavedenie okamžitého prímeria, ktoré zastaví humanitárnu krízu

TA3 TASR
15.3.2022 20:41

Koalícia severoeurópskych krajín a pobaltských štátov hraničiacich s Ruskom, ktorú vedie Spojené kráľovstvo, v utorok vyzvala ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby prijal požiadavku Ukrajiny na okamžité prímerie, "nech sa zastaví rozvíjajúca sa humanitárna kríza".

rusko_burzy_3.jpg
TA3

Lídri Spojeného kráľovstva, Dánska, Estónska, Fínska, Islandu, Lotyšska, Litvy, Holandska, Nórska a Švédska sa v utorok stretli v Londýne na summite ako členovia Spoločných expedičných síl, aby "potvrdili svoj záväzok obnoviť mier a bezpečnosť v Európe". Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Vyzývame Rusko, aby zaviedlo a dodržiavalo okamžité prímerie, ktoré zastaví rozvíjajúcu sa humanitárnu krízu, a aby umožnilo rýchly a neprerušovaný prísun potravín, vody a lekárskej pomoci civilnému obyvateľstvu Ukrajiny," uviedli lídri vo vyhlásení.

Ukrajina v pondelok počas rozhovorov s ruskými predstaviteľmi oznámila, že požaduje "mier, okamžité prímerie a stiahnutie ruských vojakov" zo svojho územia. Lídri Spoločných expedičných síl "čo najdôraznejšie odsúdili Putinov brutálny útok proti Ukrajine, proti jej územnej celistvosti a ľudu" a označili to za "jasné porušenie suverenity, slobody a nezávislosti demokratickej európskej krajiny".

"Musíme zaistiť, aby takéto činy boli aj ďalej neprípustné a aby žiadne iné štáty už nepadli za obeť pokusom o násilnú rozpínavosť," dodali lídri. Jasne tým poukazovali na obavy pobaltských krajín. "S týmto cieľom... zaistíme, aby členovia Spoločných expedičných síl aj ďalej spoľahlivo prispievali k obrane a odstrašovaniu v tomto regióne, aby udržiavali naše krajiny a náš svetadiel v bezpečí," napísali lídri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok