Nadmerné nadúvanie z užívania vitamínov. Ktoré môžu za vaše plyny?

TA3/bd
14.3.2022 19:00

Nadmerné množstvo plynu v črevách, ktoré vedie k plynatosti, je normálne. Zdraví človek sa zbaví plynov asi 20x za deň, pričom sa uvoľní jeden až tri litre plynu. Ak máte výrazne viac plynu, ako je priemer, alebo máte príznaky nadúvania a nepohodlia alebo iné gastrointestinálne príznaky, hľadajte príčinu. Predstavte si, že dôvodom môžu byť aj vitamíny alebo doplnky, ktoré užívate.

Nadmerné nadúvanie z užívania vitamínov. Ktoré môžu za vaše plyny?
FreePik

Účinky

Niektoré vitamíny a minerály môžu spôsobiť nepríjemné vedľajšie účinky, ak sa užívajú nad odporúčané dávky. Ak sa skonzumuje 2 000 až 10 000 mg vitamínu C denne, môže spôsobiť plynatosť, príjem nad 15 000 mg môže spôsobiť bolesť žalúdka a hnačku. Aj vitamín E môže mať za následok nepríjemné vedľajšie účinky, vrátane plynatosti a hnačky, ak užívate veľké dávky, najmä dlhodobo. 

vitaminy FreePik

Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak máte príznaky únavy, slabosti, bolesti hlavy, nevoľnosť alebo rozmazané videnie. Horčík sa často užíva vo veľkých množstvách pre svoje laxatívne účinky, takže môže určite viesť k zvýšenej činnosti čriev, vrátane kŕčov v bruchu, hnačky, nevoľnosti, nadúvania, plynatosti a dokonca aj k zvracaniu. Jedným z možných vedľajších účinkov uvedených pre doplnky vápnika je plynatosť. Pri požití vyšších dávok nalačno sa môžu vyskytnúť závažnejšie príznaky, ako je nevoľnosť a vracanie. Príliš veľa vápnika môže viesť k zápche.

Okrem gastrointestinálnych vedľajších účinkov, ktoré môžu spôsobiť, majú vitamíny C a E, vápnik a horčík niekoľko kontraindikácií. Skôr ako začnete užívať doplnky vitamínu C alebo E, treba spozornieť, ak užívate lieky na riedenie krvi. Možno vám bude lekárom odporučené, aby ste tieto vitamíny neužívali, alebo znížite ich dávku alebo si pravidelne necháte kontrolovať krv, aby ste sa uistili, že ste na bezpečnej úrovni. 

plyny FreePik

Vápnik môže interferovať s niekoľkými liekmi a minerálmi, vrátane tetracyklínu a železa. Horčík by sa nemal používať ako preháňadlo, ak máte poruchu obličiek, pretože vaše telo môže mať problémy s odstraňovaním prebytočného minerálu. Časté používanie laxatív môže viesť k nerovnováhe tekutín a elektrolytov. Ak máte dnu alebo v rodine obličkové kamene, mali by ste sa pred doplnením vitamínu C poradiť so svojím lekárom.

Mylné predstavy

Mnoho ľudí má dojem, že vitamíny a minerály sú úplne bezpečné a bez rizika. Nadmerná konzumácia akejkoľvek látky, dokonca aj vody, môže viesť k problémom. Vaše telo nie je vždy schopné vysporiadať sa s nadmernými hladinami určitých vitamínov a minerálov a ich nadužívanie povedie k príznakom ako je plynatosť.

plyny FreePik

Prevencia

Najpravdepodobnejšou príčinou nadmernej plynatosti sú potraviny, ktoré jete, pričom najčastejšími páchateľmi sú brokolica, ružičkový kel, kapusta, karfiol, cibuľa a fazuľa. Zvyčajne sa úplne nestrávia v žalúdku a tenkom čreve. Keď sa dostanú do hrubého čreva, sú rozložené baktériami a ako vedľajšie produkty vznikajú plyny ako oxid uhličitý, vodík a metán. Mliečne výrobky môžu tiež spôsobiť plynatosť, ak trpíte neznášanlivosťou laktózy. Ak je príčinou nadmernej plynatosti skutočne doplnok, ktorý užívate, mali by ste znížiť dávkovanie, vyskúšať inú formu alebo značku a zvážiť dočasné, úplné vysadenie doplnku.

vitaminy FreePik

Výhody

Vitamíny a minerály sú pre život nevyhnutné, ak ich máte nedostatok, je potrebné ich dopĺňať. Vápnik je minerál dôležitý pre silné zuby a kosti, zrážanlivosť krvi, vedenie nervových vzruchov a reguláciu srdcového tepu. Vitamín E je antioxidant s protizápalovými vlastnosťami. Horčík je kritický pre celý rad telesných funkcií, vrátane produkcie energie, vedenia nervov a vývoja a udržiavania vašich kostí. Vitamín C zabraňuje skorbutu, znižuje riziko prechladnutia u niektorých populácií a zvyšuje vstrebávanie železa. Vitamín C je tiež antioxidant a je rozhodujúci pre tvorbu kolagénu. Aj keď sú to všetko potrebné živiny, vaše telo ich dokáže využiť len v miernom množstve. Ak prekročíte dávku, ktorú telo zvládne, môže sa u vás objaviť plynatosť alebo iné nežiaduce príznaky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok