Tipy, ako si poradiť s nárastom plynov počas menštruácie. Dámy, takto si uľavíte

TA3/bd
21.9.2021 18:30

Menštruácia so sebou prináša kŕče, nadúvanie a celkovú črevnú búrku. Nie je to žiadna útecha, ale nie ste jediná, kto má plyny, ani zďaleka. Všetky ženy totiž zaznamenávajú nárast gastrointestinálnych symptómov pred aj počas menštruácie. Výskum zistil, že asi tri štvrtiny zo skúmaných žien mali problémy už počas PMS.

Tipy, ako si poradiť s nárastom plynov počas menštruácie. Dámy, takto si uľavíte
FreePik

Môžu za to hormóny

Plyny v čase tesne pred menštruáciou spôsobujú zvýšené hladiny progesterónu, čo spomaľuje črevný pohyb. Ak sa pohyb stolice spomalí alebo zastaví, visí v hrubom čreve dlhšie a začne sa hromadiť. Čím dlhšie je stolica v hrubom čreve, tým viac fermentácie v ňom prebieha a tým viac plynu vytvoríte. Existuje veľa prebytočného plynu, ktorý prechádza zápchou. Prázdne hrubé črevo nemá toľko plynu ako plyn naplnený fekálnym materiálom.

travenie menzes FreePik

Plyny aj voda

Keď už žena začne menštruovať, hladiny estrogénu aj progesterónu sú na najnižšej úrovni. Žena okrem plynatosti môže pribrať aj na váhe kvôli zadržiavaniu vody. Prostaglandíny počas menštruácie spôsobujú kontrakciu hladkého svalstva. To ovplyvňuje hladký sval maternice, čo vedie ku kŕčom, ale môže tiež ovplyvniť hladký sval čriev a ich rýchlejšie fungovanie. V konečnom dôsledku niektoré ženy dostávajú hnačky, minimálne však trpia zaseknutými plynmi. 

A čo viac, ak máte syndróm dráždivého čreva, pripravte sa na to, že sa po menštruácii bude cítiť ešte horšie. Príznaky vrátane bolesti, nadúvania a hnačky, majú totiž tendenciu sa zvyšovať, hneď ako začne ženská perióda. 

menzes FreePik

Ako si poradiť s plynmi?

1. Ak máte zápchu:

Užívajte jemné preháňadlo na zvýšenie pohyblivosti stolice. Lieky sú navrhnuté ako krátkodobé riešenie zápchy. Začnite sa viac hýbať. Možno je to posledná vec, ktorú by ste chceli robiť, keď sa cítite zle, ale rozhýbete si črevá aj obyčajnou prechádzkou. Dokonca 20-minút aeróbneho cvičenia trikrát týždenne dokáže zmierniť aj PMS príznaky vrátane spomínanej zápchy. 

2. Ak máte hnačku:

Rýchlo a účinne pomôcť vedia lieky, ktoré blokujú produkciu prostaglandínov. Ak si ich vezmete tesne pred menštruáciou, pomôžu vám pri kŕčoch a črevných problémoch. Patrí sem napr. ibuprofen. 

Témy: plyn
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok