Jedno vajíčko denne a jeho vplyv na zdravie. Ako pomáha našim očiam?

TA3/bd
14.3.2022 09:00

Vajcia obsahujú veľa bielkovín. Aj preto sú výživnou a lacnou náhradou mäsa. Ich nízke kalórie sú skvelé, ak sa konzumujú samotné alebo sa používajú v širokej škále receptov.

Jedno vajíčko denne a jeho vplyv na zdravie. Ako pomáha našim očiam?
FreePik

Toto všestranné jedlo, ktorému sme sa kedysi vyhýbali pre vysoký obsah cholesterolu, môže byť súčasťou zdravej stravy pre väčšinu ľudí. Okrem bielkovín poskytujú vitamíny a minerály nevyhnutné pre optimálne zdravie.

Fakty o výžive z jedného vajca

Jedno vajce je v prípade bielkovín ekvivalentom 30 g červeného mäsa. V jednom veľkom vajci je 72 kalórií, 6,3 gramu bielkovín, 4,8 gramu tuku, 1,6 gramu nasýteného tuku, 0,4 gramu sacharidov, 71 miligramov sodíka a približne 186 miligramov cholesterolu. Väčšina bielkovín je v bielku, zatiaľ čo tuk a cholesterol sa nachádzajú vo vaječnom žĺtku. Žĺtky sú tiež plné vitamínov a minerálov.

vajce Pexels

Vaječné bielkoviny a vitamíny

Vaječný proteín slúži ako štandardný zdroj bielkovín. V skutočnosti je to taký skvelý zdroj, že nastavuje štandard, s ktorým sa porovnávajú iné zdroje bielkovín. Proteín z vaječných bielkov sa označuje ako vaječný albumín a športovci a kulturisti ho často používajú vo forme práškových doplnkov.

Vajcia poskytujú vitamín B2 alebo riboflavín a vitamín B12 alebo kobalamín. Jedno veľké vajce poskytuje 0,23 miligramu riboflavínu, čo zodpovedá približne 15 percentám odporúčanej dennej hodnoty, ako aj 0,5 mikrogramu vitamínu B12, alebo takmer 20 percent odporúčanej dennej hodnoty.

vajce FreePik

Riboflavín, podobne ako ostatné vitamíny B, zohráva úlohu v energetickom metabolizme alebo pri rozklade potravín, ktoré konzumujete, na energiu, ktorú môžu využiť vaše bunky. Vitamín B12, ktorý sa nachádza takmer výlučne v živočíšnych potravinách, vám pomáha vytvárať genetický materiál alebo DNA, ako aj červené krvinky. Všetky vitamíny B sú dôležité pre podporu zdravého nervového systému.

Podpora zdravia očí

Vaječné žĺtky obsahujú luteín a zeaxantín – dva typy antioxidantov. Obsah týchto antioxidantov vo vaječnom žĺtku sa líši a závisí od stravy sliepky, ale konzumácia 12 vajec týždenne výrazne zvyšuje hladinu luteínu a zeaxantínu v krvi. Tieto antioxidanty podporujú zdravie očí a osoby so zvýšenými hladinami v krvi majú nižšiu mieru rozvoja makulárnej degenerácie súvisiacej s vekom.

zrak FreePik

Zoznámte sa s minerálmi

Vajcia sú dobrým zdrojom niekoľkých základných stopových minerálov, selénu a jódu. Jedno veľké vajce poskytuje 13,5 miligramu selénu, čo zodpovedá 25 percentám odporúčanej dennej dávky a 28 mikrogramov jódu, čiže 20 percent odporúčanej dennej hodnoty. Vajíčka obsahujú aj malé množstvo železa, minerálu dôležitého pre krvný obeh.

Selén pomáha predchádzať poškodeniu buniek, podporuje zdravie imunitného systému a je nevyhnutný pre reguláciu hormónov štítnej žľazy. Rovnako ako selén, aj jód je dôležitý pre správnu funkciu štítnej žľazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok