Vitamíny, ktoré vám vytvarujú zadok podľa predstáv

TA3/bd
11.2.2022 18:00

Budovanie svalov je tvrdá práca a najmä budovanie tých sedacích! Vyžaduje si to konzistentný, dobre naplánovaný tréning, ako aj vyváženú stravu navrhnutú na podporu rastu svalov. Vitamíny sú dôležitou súčasťou ich budovania...

Vitamíny, ktoré vám vytvarujú zadok podľa predstáv
FreePik

Vitamíny pre rast svalov

Vitamíny vykonávajú vo vašom tele mnoho základných funkcií. Sú to organické látky, ktoré si vaše telo nedokáže syntetizovať, no sú potrebné v malom množstve na vykonávanie špecifických metabolických funkcií. Vitamíny B-komplexu podporujú tkanivo vášho nervového systému a tvorbu energie, ako aj rast a funkciu svalov. Vitamín C je dôležitý pre rast a opravu svalového tkaniva. Vitamín A pomáha pri energii, ako aj pri syntéze bielkovín. Vitamín D napomáha vstrebávaniu vápnika, ktorý je nevyhnutný pre svalovú kontrakciu. 

zadok FreePik

Svalová hypertrofia

Väčšina ľudí nechce do svojho tela pridať viac tuku, ale skôr svalov, aby získali vyformovanejšie sedacie svaly. Telesný tuk je však nevyhnutný v miernom množstve, ale príliš veľa tuku môže zvýšiť riziko ochorenia a znížiť kvalitu života. Namiesto toho predsa chceme stimulovať nárast svalov (hypertrofia).

Tréning pre hypertrofiu

Ak chcete stimulovať hypertrofiu, je nutné cvičiť 4-6 sérií po 12 opakovaní. Ak s týmto typom tréningu začínate, začnite s jedným cvikom pre každú hlavnú svalovú skupinu a vykonajte iba jednu až tri série, pričom postupne zvyšujte váhy. Môžete vykonávať viacero cvičení na stimuláciu zadných partií, nevykonávajte však cviky na sedacie svaly v po sebe idúcich dňoch, ale odpočívajte aspoň 48 hodín medzi tréningami. Pri tomto vysokom objeme tréningov neprecvičíte zadok viac ako dvakrát týždenne.

zadok FreePik

Úloha stravy

Strava je rozhodujúca pre budovanie svalového tkaniva, ako aj pre správnu funkciu. Nevyhnutné sú všetky makroživiny, ale bielkoviny sú to, z čoho sa skladá svalové tkanivo. Konzumujte 0,7 až 0,9 gramov bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti, aby ste zabezpečili primeranú výživu pre hypertrofiu. Vyberte si chudé zdroje, ako sú orechy, strukoviny, hydina, ryby, vajcia, nízkotučné mliečne výrobky a chudé kusy bravčového alebo hovädzieho mäsa. 

Témy: dieťa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok