Putin vykazuje rysy psychopata. Odradiť ho môže iba vierohodná hrozba sily, myslí si psychiater z USA

TA3 ČTK
3.3.2022 15:24

Ruský prezident Vladimir Putin vykazuje rysy psychopata, ktorého možno odradiť iba "vierohodnou hrozbou sily", uviedol súdny psychiater z Cornellovej univerzity v rozhovore s Fox News Digital. Doktor Ziv Cohen povedal, že by bolo porušením etických pravidiel jeho profesie diagnostikovať verejnú osobu, ktorú osobne nevyšetril, ale môže Putinovo konanie posúdiť v rámci osobnostného typu.

Konflikt s Ruskom podľa Draxlera pomáha USA odvádzať pozornosť od problémov Američanov
TASR/AP

Putin podľa neho dosahuje vysoké skóre v troch kategóriách spojených s duševnou poruchou psychopatie, ktorými sú agresivita, narcizmus a nedostatok empatie, čo sa naplno prejavilo pri invázii autokratického vodcu na Ukrajinu.

"Nie je to blázon," povedal v rozhovore Cohen. "Je očarujúci, vypočítavý a manipulatívny. S psychopatmi nemôžete dosiahnuť spoločné porozumenie. Nemôžete s nimi uzatvárať dohody. Reagujú skutočne len na väčšiu moc, na vierohodnú hrozbu silou," dodal.

Mnoho komentátorov vykladá skutočnosť, že Putin povýšil pripravenosť jadrových síl krajiny do "zvláštnej bojovej pohotovosti", ako známku jeho nestability. A čím ďalej tým viac amerických a európskych predstaviteľov spochybňuje Putinovo duševné zdravie.

Aj v minulosti nejavil záujem o civilné obete

Už v minulosti sa Putin púšťal do ozbrojených konfliktov bez toho, aby javil väčší záujem o civilné obete. Na potlačenie separatistických povstaní v Čečensku použil ťažké zbrane, v roku 2000 zrovnal so zemou mesto Groznyj a dosadil tam splnomocneného vládcu.

V Sýrii pomohol prezidentovi Bašárovi Asadovi udržať sa pri moci počas ľudového povstania z roku 2011 tým, že neváhal ničiť ani územie s vysokým počtom civilistov a dokonca použil penetračné bomby na podzemné nemocnice. O niekoľko rokov neskôr Putin napadol svojho južného suseda, Gruzínsko - krajinu, ktorá bola rovnako ako Ukrajina kedysi súčasťou Sovietskeho zväzu.

Prirovnal ho k známym diktátorom

"Pozerá sa na ľudí ako na nástroje na dosiahnutie svojich cieľov," povedal Cohen webu Fox News Digital. Prirovnal ho k Josifovi Stalinovi, Adolfovi Hitlerovi a Mao Ce-tungovi, pokiaľ ide o brutalitu a spôsob, akým tieto osoby riadili celú zahraničnú politiku svojej krajiny.

"Putin sa identifikuje ako neoddeliteľný od Ruska a jeho odkazu," dodal Cohen. "To je veľmi velikášske vnímanie seba samého. Ovládol celú svoju krajinu, a to aj proti záujmom vlastného národa," povedal lekár.

Rebekah Kofflerová, bývalá dôstojníčka americkej vojenskej rozviedky DIA a autorka knihy "Putinova príručka: Tajný plán Ruska na porážku Ameriky", s Cohenovým hodnotením nesúhlasí. Podľa nej Putinovu duševnú vyrovnanosť hodnotili iní psychiatri a dospeli k záveru, že je to typický autoritár bez akýchkoľvek anomálií.

"Putinova logika nie je americká ani západná," povedala Kofflerová, ktorá sa narodila a vyrástla v Rusku. "Jeho konanie odráža ruské kultúrne normy a štandardy správania," vysvetlila. "Ruský spôsob vedenia vojny je veľmi odlišný od západného štýlu," dodala. "Nevenujú veľkú pozornosť úmrtiam civilistov, ale uprednostňujú dosiahnutie misie, teda elimináciu protivníka akýmikoľvek prostriedkami," dodala Kofflerová.

Porovnávanie Putina so Stalinom či Hitlerom označila za prehnané. Na rozdiel od Josifa Stalina Putin nezavraždil, nevyhladoval ani neposlal do gulagu milióny Rusov, uviedla s tým, že Putinova vláda bola oveľa menej brutálna ako vláda Vladimira Iľjiča Lenina alebo dokonca cárov.

"Putin celkovo zlepšil blahobyt Ruska ako krajiny a jeho postavenie na svetovej scéne, čo si ruský ľud prial," uviedla Kofflerová. "Ruská národná identita je prepojená s myšlienkou výnimočnosti a toho, že Rusko je silná mocnosť. Putin to dosiahol," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok