V núdzových prípadoch majte doma tablety na čistenie vody. Ako fungujú?

TA3/bd
10.3.2022 09:00

Tablety na čistenie vody zabíjajú patogény, aby bola voda bezpečná pre ľudskú spotrebu.

V núdzových prípadoch majte doma tablety na čistenie vody. Ako fungujú?
FreePik

Tablety bežne používajú dobrodružní turisti alebo outdooroví nadšenci na doplnenie zásob pitnej vody zo sladkovodných zdrojov, ako sú potoky. Používajú ich aj cestovatelia v núdzových situáciách, ako sú povodne alebo hurikány, kde môžu byť zásoby vody znečistené alebo nebezpečné.

Zabíjajú baktérie a vírusy

Aktívnou zložkou v tabletách na čistenie vody je chlór, oxid chloričitý alebo jód. Tieto chemikálie deaktivujú baktérie, vírusy a parazitické prvoky, čím sa stávajú neškodnými a bezpečnými na konzumáciu. Mnohé z týchto kontaminantov môžu spôsobiť ochorenie, chorobu alebo smrť. Giardia lamblia a Kampylobakter jejuni patria medzi najbežnejšie škodlivé mikroorganizmy, s ktorými sa stretávame počas aktivít v divočine.

voda FreePik

Ako sa používajú?

Na trhu je množstvo tabliet na čistenie vody, z ktorých každá vyžaduje špecifické použitie, aby fungovala efektívne. Jedna alebo viac tabliet sa rozpustí v nádobe s vodou a nádoba sa uzavrie a nechá asi 30 minút stáť. Niektoré druhy tabliet zanechávajú nepríjemnú chuť. Tablety na neutralizáciu jódu sa môžu použiť na neutralizáciu arómy jódu. Chlórovú arómu možno odstrániť tak, že upravenú vodu necháme odkrytú, aby sa chlór mohol odpariť.

voda FreePik

Výhody

Tablety na čistenie vody sú jednoduché a prenosné. Pri správnom skladovaní zostávajú mnohé typy tabliet účinné aj niekoľko mesiacov alebo rokov. Na rozdiel od čistiacich techník zahŕňajúcich varenie, filtráciu alebo ultrafialové žiarenie, tablety na čistenie vody nevyžadujú žiadne špeciálne vybavenie, energiu ani palivo. Používajú sa ako záloha pre iné techniky v prípade zlyhania zariadenia. Keďže tablety na čistenie vody sú malé a ľahké, často sú súčasťou núdzových súprav.

Neodstraňujú však usadeniny ani chemické znečisťujúce látky. Chemické čistenie vody s obsahom sedimentov vyžaduje dodatočný čas a vyššiu koncentráciu chemikálií. Pred použitím čistiacich tabliet je lepšie odfiltrovať sediment z vody. Niektoré chemikálie sú menej účinné alebo neúčinné proti určitým typom mikroorganizmov, najmä prvokom. Oxid chloričitý je najúčinnejší pri ničení širokého spektra mikroorganizmov, ale vyžaduje si dlhší čas spracovania ako jód alebo chlór.

voda FreePik

Alternatívy

Varenie vody zabíja prakticky všetky mikroorganizmy. Rovnako ako pri tabletách, varom sa neodstránia usadeniny ani škodliviny. Systémy ultrafialového žiarenia tvrdia, že sú účinné proti prvokom, ako aj baktériám a vírusom, ale sú menej účinné ako varenie na úpravu zakalenej vody. Niektoré filtračné systémy odstraňujú väčšinu sedimentov, znečisťujúcich látok a väčších mikroorganizmov, ale môžu dať preniknúť vírusom.

Varovanie: Chemické ošetrenie nebude úplne účinné, ak sa nepoužíva správne. Prečítajte si informácie od výrobcu a presne dodržiavajte pokyny na použitie.

Témy: chlór
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok