Potravín s vysokým obsahom jódu je dosť. Skontrolujte, či ich máte doma

TA3/bd
9.3.2022 09:00

Ak ste niekedy študovali označenie soli a zaujímalo vás, čo znamená „jodizovaná“, poďme si to vysvetliť. Jód je dôležitý minerál, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri udržiavaní funkcie štítnej žľazy. Zdravá štítna žľaza je dôležitá pre metabolizmus vášho tela, ako aj pre vývoj kostí a mozgu počas tehotenstva.

Potravín s vysokým obsahom jódu je dosť. Skontrolujte, či ich máte doma
FreePik

Koľko jódu potrebujete?

Dospelí potrebujú 150 mikrogramov jódu denne. Dojčatá a deti 130 a 90 mikrogramov denne, zatiaľ čo tehotné a dojčiace osoby 220 a 290 mikrogramov denne. Nie je veľa potravín, ktoré majú prirodzene vysoký obsah jódu, a preto sa minerál často pridáva do soli, známej ako jódovaná soľ. Vyberajte si skôr jodizovanú soľ do vašej kuchyne aby ste sa vyhli jej nedostatku – najmä ak ste na vegánskej strave alebo ste tehotná.

nori FreePik

Sušené morské riasy: 232 mcg, 150 % dennej potreby

Aj keď nie je veľa zeleniny s vysokým obsahom jódu, morské riasy sú výnimkou a ponúkajú 150 percent vašej dennej potreby na 10-gramovú porciu, asi 10 listov sušených morských rias. Sušená morská riasa Nori je tenký, šupinatý a chutný snack, ktorý poskytuje ďalšie dôležité živiny vrátane draslíka, vitamínov A a C a rastlinného zinku.

Obohatený celozrnný chlieb: 198 mcg, 132 % dennej potreby

Chlieb a cereálie sú často obohatené o vitamíny a minerály, najmä tie, ktoré sa zvyčajne nenachádzajú v potravinách rastlinného pôvodu – vrátane vitamínu B12. Niektoré chleby sú obohatené jódom – v zozname ingrediencií bude „jodid draselný“ alebo „jodid vápenatý“.

jogurt FreePik

Jogurt: 116 mcg, 77 % dennej potreby

Mliečne potraviny, vrátane jogurtu, sú primárnym zdrojom jódu. Porcia netučného gréckeho jogurtu vám poskytne 77 percent dennej potreby jódu. Grécky jogurt je tiež vynikajúcim zdrojom bielkovín a obsahuje probiotiká, čiže zdravé baktérie, ktoré udržujú vaše črevá a imunitný systém v hladkej prevádzke.

Treska: 158 mcg, 106 % dennej potreby

Morské plody a ryby vedú v mnohých potravinových rebríčkoch, pokiaľ ide o vysoký obsah živín, ktoré sú pre vás prospešné. Pokiaľ ide o jód, treska je jedným z najlepších zdrojov minerálu, a to vďaka jej absorpcii z morskej vody a jedla, ktoré konzumuje. Treska je tiež dobrým zdrojom bielkovín, omega-3 mastných kyselín a vitamínu B12.

mlieko FreePik

Mlieko: 85 mcg, 57 % dennej potreby

Ďalšou mliečnou potravinou bohatou na jód je mlieko. Len šálka odtučneného mlieka poskytuje 57 percent vášho dennej potreby. Vyhýbať sa tuku v mlieku nie je vždy rozumné – tuk z potravy zasýti a pomáha telu absorbovať vitamíny A, D, E a K (mlieko je často obohatené vitamínom D). Navyše nasýtené tuky v mliečnych výrobkoch nemusia byť také zlé, ako sme si kedysi mysleli. 

Jodizovaná soľ: 76 mcg, 51 % dennej potreby

Jodizovaná soľ je obyčajná soľ, do ktorej potravinárske spoločnosti pridávajú jód počas výrobného procesu. 1/4 čajovej lyžičky jodizovanej soli obsahuje 51 percent dennej potreby jódu. To neznamená, že by ste mali vysypať jódovú soľ do všetkého jedla – strava s vysokým obsahom sodíka môže zvýšiť krvný tlak, čo je obrovský rizikový faktor pre srdcové choroby a mŕtvicu.

sol FreePik

Nákup jodizovanej soli pred inými druhmi a jej šetrné používanie vám môže pomôcť vyhnúť sa nedostatku. Diétne pokyny odporúčajú obmedziť denný príjem sodíka na maximálne 2 300 miligramov (asi 1 čajová lyžička).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok