Skrášľovacie vitamíny na vlasy, pokožku a nechty majú aj svoje vedľajšie účinky

TA3/bd
8.1.2022 14:00

Každý chce mať luxusné vlasy, žiarivú pleť a pevné nechty. To však všetko závisí od dostatočného príjmu živín. Doplnky krásy údajne poskytujú všetky vitamíny a minerály potrebné pre tieto účely – sú však bezpečné? Takéto produkty totiž často obsahujú veľké dávky vitamínov, čo môže spôsobiť vedľajšie účinky.

Skrášľovacie vitamíny na vlasy, pokožku a nechty majú aj svoje vedľajšie účinky
Pixabay

Beauty tabletky 

Medzi tieto bežné zložky doplnkov krásy patria vitamíny A, C, D, E, K, viaceré vitamíny skupiny B a zinok. Skrášľovacie doplnky výživy sú podobné multivitamínom, ale ich zloženie je často o niečo menej rozsiahle. Môžu tiež obsahovať neaktívne zložky sóje alebo arašidov. Možné vedľajšie účinky týchto typov doplnkov zahŕňajú hnačku, zápchu a žalúdočnú nevoľnosť. Príznaky sú zvyčajne dočasné a časom vymiznú. Neaktívne zložky však môžu u citlivých jedincov vyvolať alergické reakcie. Táto odpoveď je zriedkavá a môže sa prejaviť ako žihľavka alebo opuch jazyka, tváre alebo hrdla. Vždy užívajte odporúčanú dávku. Predávkovanie môže spôsobiť nevoľnosť, vracanie a hnačku. Môže tiež viesť k mdlobám alebo ťažkostiam s dýchaním.

tabletky Pixabay

Úloha biotínu v doplnkoch krásy

Biotín je obľúbenou súčasťou tabletiek na vlasy, pokožku a nechty. Nedostatok biotínu alebo vitamínu B7 je spojený s vypadávaním vlasov a kožnými vyrážkami a môže skutočne posilniť krehké nechty. Často sa používa ako jedna zo zložiek doplnkov krásy. Či už ho užívate samostatne alebo v kombinácii s inými vitamínmi, býva dobre znášaný. Uvedomte si však, že veľmi vysoká dávka biotínu prítomná v doplnkoch krásy – až 650-násobok odporúčanej dennej dávky – môže skresliť hladiny hormónov a markery srdcového infarktu, ako je troponín. 

Tieto nepresnosti môžu viesť k nesprávnej diagnóze a nevhodnému manažmentu pacienta, čo niekedy predstavuje vážne nebezpečenstvo. Biotín môže tiež interagovať s určitými liekmi a naopak, niektoré lieky môžu interagovať s biotínom. Lieky predpísané na epilepsiu môžu znížiť hladiny biotínu. Biotín môže zase znížiť účinnosť liekov odbúravaných pečeňou. Patria sem antispazmické lieky,  antipsychotikum, ako aj lieky na srdce.

paprika Pixabay

Chutné alternatívy 

Keďže tabletky na vlasy, pleť a nechty majú aj negatívnu stránku, existuje lepší spôsob, ako získať všetky živiny, ktoré potrebujete pre zdravú pleť a vlasy. Dodržiavajte zdravú stravu, ktorá je bohatá na ovocie, zeleninu, strukoviny, celozrnné výrobky a mastné ryby. Pomôže vám zabezpečiť dostatočný príjem bez akýchkoľvek vedľajších účinkov. Potraviny, ktoré sú obzvlášť prospešné:

  • Mastné ryby, ako je losos a makrela, pre omega-3 mastné kyseliny
  • Avokádo pre vitamín E a esenciálne mastné kyseliny
  • Semienka pre vitamín E, zinok a selén
  • Orechy pre esenciálne mastné kyseliny
  • Sladké zemiaky pre beta karotén, prekurzor vitamínu A
  • Sladká paprika pre vitamín C
  • Špenát pre železo, folát a vitamíny A a C

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok