Robia prácu, o ktorej ani neviete. Ako vôbec trávime vitamíny a minerály?

TA3/bd
9.10.2021 14:00

Vitamíny a minerály sa v našom tele trávia, štiepia a vstrebávajú. V strave je množstvo vitamínov a minerálov, ktoré potrebujeme na podporu každej funkcie. Aby ste ich vedeli rozlíšiť a používať, zistite, ako sa správajú vo vašom tele a čo potrebujú, aby si robili svoju prácu.

Robia prácu, o ktorej ani neviete. Ako vôbec trávime vitamíny a minerály?
FreePik

Pôvod

Vitamíny sú organické zlúčeniny produkované rastlinami, zvieratami a ľuďmi. Minerály sú anorganické prvky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v pôde a vode. Rastliny absorbujú minerály cez svoje korene a vy ich absorbujete, keď zjete rastlinnú potravu. Zvieratá jedia aj rastliny, takže niektoré minerály môžete nepriamo získať aj konzumáciou potravín pochádzajúcich zo živočíšnych zdrojov.

minerály FreePik

Vitamíny vs. minerály

Všetky minerály sú uložené vo vašom tele, ale iba niektoré vitamíny v tele skutočne zostanú. Vitamíny sú rozdelené do dvoch kategórií: rozpustné v tukoch, ako sú A, D, E alebo K, a rozpustné vo vode, vrátane všetkých vitamínov B a vitamínu C. Vitamíny rozpustné v tukoch zostávajú v vašom tele, zatiaľ čo vitamíny rozpustné vo vode sú okamžite vstrebané, pričom všetok prebytok sa vylučuje močom. 

vitaminy FreePik

Koľko ich treba

Organické zlúčeniny sa považujú za vitamíny, ak im chýba konkrétna živina, čo má za následok ich nedostatok, čo spôsobuje negatívne účinky na zdravie. Minerály možno tiež rozdeliť do dvoch kategórií: stopové a makro minerály. Medzi stopové minerály patrí železo, meď a zinok; a niektoré z makro-minerálov sú vápnik, fosfor a horčík. Aj keď sú tieto kategórie minerálov rovnako dôležité, stopové minerály sú potrebné v menšom množstve ako makro minerály.

vitaminy FreePik

Absorpcia a skladovanie

Trávenie vitamínov a minerálov začína v ústach, keď prežúvate jedlo. Keď sa jedlo dostane do žalúdka, kyselina chlorovodíková a ďalšie žalúdočné enzýmy pomôžu uvoľniť jej živiny. Pankreas pomáha uvoľňovaním žlče, ktorá je potrebná pri trávení. Od tohto bodu putujú vitamíny a minerály do tenkého čreva, kde sa absorbujú do krvného obehu. Krv nesie živiny do vašej pečene, kde sa ihneď spotrebujú, uskladnia na neskoršie použitie alebo sa odošlú do obličiek na vylúčenie močom.

vitaminy FreePik

Faktory ovplyvňujúce absorpciu

Poškodenie orgánov v dôsledku nadužívania alkoholu môže ovplyvniť schopnosť tela absorbovať a uchovávať vitamíny a minerály. Roky nadmernej konzumácie alkoholu môžu poškodiť bunky pečene, žalúdka a čriev, ktoré pomáhajú pri ich trávení. Črevná porucha, ako je Crohnova choroba, syndróm dráždivého čreva alebo divertikulitída, môže navyše brániť ich absorpcii. Tieto typy črevných problémov spôsobujú, že jedlo rýchlo prejde vašim tráviacim traktom, než sa úplne začne absorbovať. Aj keď konzumujete primerané množstvo každej živiny, vaše telo nemusí mať šancu ich absorbovať.

vitaminy FreePik

Pomocníci

Niektoré minerály potrebujú vitamíny, aby sa vstrebali a naopak. Vitamín C pomáha pri absorpcii železa, ktoré pochádza priamo z rastlinných potravinových zdrojov. Užívanie doplnku vitamínu C a doplnku železa môže spôsobiť toxicitu železa, pretože vaše telo dokáže absorbovať aj vyššie množstvo minerálov. Vápnik potrebný pre silné kosti a zuby sa pri vstrebávaní spolieha na vitamín D. Minerály navyše potrebujú ďalšie minerály a vitamíny ďalšie vitamíny. 

Napríklad vitamíny B, vrátane tiamínu a kyseliny pantoténovej, sa všetky navzájom rozkladajú na energiu. Niektoré minerály sú elektrolyty, ktoré spolupracujú na rovnováhe tekutín a pomáhajú prenášať elektrickú energiu, ktorá pomáha pri normálnom srdcovom rytme a svalových kontrakciách. Draslík, elektrolyt, vyrovnáva tekutinu vo vnútri buniek, zatiaľ čo sodík vyrovnáva tekutinu na vonkajšej strane buniek. Už teraz viete, ako sa správajú vo vašom tele a čo potrebujú, aby si robili svoju prácu. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok