ROZHOVOR: Covid by sa mal správať už len sezónne, posledné zbohom ešte nedal, hovorí Smatana

TA3/Henrieta Mihalková
11.3.2022 06:00

Uvoľňovanie opatrení je dobre nastavené, čakajú nás pokojné mesiace, myslí si analytik Martin Smatana. Epidemická situácia sa môže podľa neho zhoršiť až ku koncu roka. Verí, že ľudia pochopili, aké je očkovanie dôležité, a že sa viac začnú zaujímať o svoje zdravie. Ako hovorí, štvrtá dávka by v tejto fáze už zmysel nemala. Na webe TA3 zverejňujeme ďalší zo série krátkych rozhovorov s odborníkmi o konci pandémie.

Martin Smatana
TASR/Pavel Neubauer

V rámci seriálu o konci pandémie sme oslovili špecialistov z oblasti zdravotníctva. Odborníkom sme položili rovnaké otázky o:

  • tohtoročnom návrate do normálu,
  • tom, či očakávajú, že sa ľudia budú chrániť aj po odznení pandémie,
  • opatreniach, a či sa nám uvoľňovanie vypomstí,
  • očkovaní štvrtou dávkou,
  • variante, ktorý príde po omikrone,
  • covidovej situácii takto o rok.

Martin Smatana je zdravotnícky analytik, v rokoch 2016 až 2020 viedol Inštitút zdravotnej politiky.

Podľa šéfa Pfizeru by sa svet pomohol vrátiť do normálu už o niekoľko mesiacov. Viacero odborníkov hovorí o tom, že omikronom sa pandémia končí. Vidíte to rovnako, vrátime sa do normálu ešte tento rok?

Tento názor nezdieľa len šéf Pfizeru, ale napr. aj regionálny šéf WHO Hans Kluge, ktorý si tiež myslí, že po ukončení omikronovej vlny nás čakajú pokojné mesiace a situácia sa môže zhoršiť až s príchodom jesene a zimy. Vírus by sa mal správať už len sezónne alebo endemicky, čo je scenár, ku ktorému sa aj ja prikláňam. 

Je však pravda, že tieto pozitívne scenáre vychádzajú z viacerých predpokladov, ktoré ešte nevieme potvrdiť. Ako dlho bude trvať imunita po prekonaní omikronu? Ako bude klesať ochrana po tretej dávke vakcíny? Ako ďalej zmutuje vírus? Toto sú tri neznáme, na ktoré budeme mať odpovede až časom, a môžu tieto optimistické predpovede rýchlo zmeniť. Zástupcom negatívnejšieho výhľadu je napr. hlavný epidemiológ čínskeho centra na kontrolu infekčných ochorení, Wu Zunyou, ktorý si myslí, že vírus a jeho mutácie budú vyžadovať aj v budúcnosti časté a prísne opatrenia. 

Verím, že už čoskoro budú dostupné štúdie, ktoré nám potvrdia nejasné predpoklady a budeme sa vedieť potrebne zariadiť tak, aby prípadné ďalšie vlny a ohniská skončili ešte lepšie ako súčasná omikronová vlna.

Očakávate, že si ľudia vezmú z pandémie ponaučenia, a i keď rúška nebudú povinné, budú sa nimi preventívne chrániť pri šírení iných respiračných ochorení alebo dodržiavať viac hygienu rúk?

Ako optimista verím, že áno a neprejaví sa to len nosením rúšok počas chrípkového obdobia, ale celkovo vyšším záujmom o svoje zdravia. Covid ukázal ako kľúčové je aktívne športovať, mať nízke BMI, či správnu stravu. Obzvlášť dúfam, že ľudia pochopili ako kľúčové je očkovanie, a preto sa navýši miera očkovania aj pri iných ochoreniach, ako je napr. chrípka, kde dosahujeme štandardne najnižšie hodnoty v rámci všetkých krajín OECD (miera v skupine 65+ dosiahla v posledný meraný rok len 11,5 % oproti priemeru okolo 70 %).

Opatrenia sa začali uvoľňovať od konca februára. V akej podobe mali podľa vás byť, aby sa nám uvoľňovanie nevypomstilo?

Taktika uvoľňovania je za mňa správne nastavená. Mali sme to šťastie, že západná Európa mala vlnu o mesiac skôr, ako sa dostala k nám, čiže dnes len kopírujeme najlepšie praktiky iných štátov. V ostatných krajinách sa fázové uvoľňovanie, ako máme aj my, ukázalo ako vhodné, tak verím, že sa pokles pozitívnych nezastaví ani u nás.

Malo by v tejto fáze epidémie na Slovensku zmysel očkovanie štvrtou dávkou vakcíny?

Nie, už by to nemalo zmysel. Krajiny, ktoré zaviedli možnosť štvrtej dávky aj počas omikronovej vlny ju zamerali na najrizikovejšie skupiny (napr. Nemecko či Izrael), plošne sa však ňou očkovať nezačalo v žiadnej krajine. Očkovanie štvrtou dávkou by totiž bolo očkovanie rovnakou vakcínou, aká bola vyrobená proti pôvodnej wuhanskej mutácii. Vieme, že jej efekt na súčasnú mutáciu je výrazne slabší. Preto, ak bude niekedy ešte ďalšie kolo očkovania, tak to už bude s najväčšou pravdepodobnosťou upravenými vakcínami, ktoré sú omnipotentné voči všetkým mutáciám, alebo na báze omikronu, aby ich efekt bol aj po prvých dávkach významný.

Ako by mohol vyzerať variant, ktorý príde po omikrone? Bude slabší ako omikron alebo nebezpečnejší ako delta?

Toto si netrúfam odhadnúť. Najväčšia pravdepodobnosť je, že zmutuje z omikronovej variácie, lebo tá je v súčasnosti najviac rozšírenou. Vírus sa snaží prežiť, preto majú tendenciu mutovať do menej fatálnych verzií, či to tak aj bude, to si netrúfam odhadnúť. Pevne verím, že ak dôjde k ďalšej významnejšej mutácii, tak bude menej závažná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok