Pravidlá zatiaľ diktuje medicína a nie vírus, hovorí Krčméry. Omikron zmení testovanie

TA3/hm
22.2.2022 06:00

Hoci denne pribúda 20-tisíc covid pozitívnych potvrdených testom, v skutočnosti sa na Slovensku dnes pohybuje možno niekoľko stotisíc infekčných ľudí. Omikron, ktorého symptómy sa zväčša prejavujú na horných dýchacích cestách, má vírusovú nálož vyššiu v slinách, čo pravdepodobne zmení aj smernicu testovania. Stabilný prírastok pozitívnych a mierny nárast hospitalizovaných podľa infektológa Vladimíra Krčméryho znamená, že ešte stále u nás diktuje pravidlá medicína a nie vírus.

Zasadnutie ústredného krízového štábu
TA3 / David Duducz

Ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok upozornilo, že hoci denne pribúda 20-tisíc covid pozitívnych potvrdených testom, na Slovensku sa pohybuje možno niekoľko stotisíc infekčných ľudí. Mnoho ľudí, vrátane zaočkovaných, si môže mýliť nákazu variantom omikron s obyčajnou nádchou, považovať sa za negatívneho a šíriť vírus ďalej. Aj napriek avizovanému uvoľňovaniu opatrení, odborníci odporúčajú zostať obozretní.

Príznaky typické pre variant omikron:

  • bolesti hrdla a hlavy,
  • kašeľ, 
  • zvýšená teplota nad 37° C,
  • nočné potenie, 
  • upchatý nos,
  • únava,
  • môžu sa vyskytnúť črevné problémy, napr. hnačka,
  • strata chuti a čuchu menej často,
  • dýchavičnosť.

Odborníci upozorňujú, že omikronu sa nik nevyhne. "Vyjadrenie MZ SR (pozn. o možných stotisíc infekčných) je logické, neznamená však automatické premorenie, lebo tri dávky chránia na 90 percent pred všetkými v súčasnosti rozšírenými typmi vírusov zo skupiny Covid-19," uviedol pre TA3 infektológ Krčméry.

Premorenie sa zrejme dotkne detí

Vysvetlil, že v skupinách s nízkou zaočkovanosťou bude premorenosť vysoká. Ide napríklad o deti v predškolských zariadeniach a základných školách. Hoci má omikron u očkovaných len ľahké príznaky, väčšina z nich sa podľa Krčméryho otestuje doma alebo v mobilne odberovej jednotke a zostane päť dní v karanténe. "Pokiaľ dodržiavajú odstupy a rúškovú politiku nenakazia ďalších, čo bráni univerzálnemu premoreniu. Stabilných 20-tisíc a mierny nárast hospitalizovaných a nižšia mortalita ako pri alfe a delte svedčí, že stále ešte diktuje pravidlá medicína a nie vírus," pokračoval.

Omikron, ktorý má v porovnaní s predchádzajúcimi variantmi oveľa viac mutácií, a množí sa až 70-krát rýchlejšie ako delta, spôsobuje, že sa ním infikuje oveľa viac ľudí. Jeho symptómy sa viac prejavujú na horných dýchacích cestách. Niektoré štúdie naznačujú, že omikron má vyššiu vírusovú nálož v slinách ako v nose v porovnaní s delta variantom. 

Ktoré testy sú na omikron lepšie?

Podľa Krčméryho zatiaľ nemožno odpovedať na otázku, či sú pri dominujúcom omikrone presnejšie testy zo slín ako nosové testy. "Nemáme zatiaľ o tom presvedčivý dôkaz v porovnávacej štúdii. Ak je vysoká suspekcia (podozrenie), pri antigénovom teste nič nebráni vykonať odber aj z hltana, aj z nosa," objasnil s tým, že jednoznačne to nemožno povedať ani v prípade PCR testov. "Zatiaľ nemáme ešte dostatok informácií o vyššej senzitivite testov podľa typu materiálu či miesta odberu. Zdá sa však, že vírusová nálož vzhľadom k častým symptómom pri omikrone v zmysle zápalov horných dýchacích ciest a hltana, bude včítane slín väčšia ako z nosových slizníc," dodal.

Do redakcie nám napísala čitateľka, ktorá uviedla, že pri podozrení na Covid-19 si doma samotestom vykonala výtery z nosovej sliznice tromi testami za sebou. Výsledky antigénového testu vyšli po výtere z nosa trikrát negatívne. Po tom, ako podozrenie na covid zostalo, sa otestovala antigénovým testom aj po štvrtýkrát. S rovnakým typom testu urobila výter z ústnej dutiny. Výsledok napokon ukázal pozitivitu. Pri úradujúcom omikrone sa dá podľa Krčméryho aj naďalej spoliehať na negatívny výsledok nosového antigénového testu v správnom čase. 

"Čoraz viac pacientov si žiada hltanový ster alebo slinový test. Len čo budú uzavreté porovnávacie štúdie, pravdepodobne sa zmení smernica na testovanie v zmysle nahradenia nosových výterov na Ag a PCR vyšetrení slín a sterov z hltana. Pri klasickom PCR sa stále vykonáva súčasne aj ster z hltana, a to už dva roky," uviedol infektológ a doplnil, že indikácia slinovými testami bude expandovať. "Antigénové testy majú síce nižšiu senzitivitu ako PCR, máme však výsledok za 10-15 min a sú osemkrát lacnejšie, dostupnejšie pre samotestovanie a jednoduchšie pre inštruktáž," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok