Rusko malo otvoriť humanitárne koridory, podľa máp vedú do Ruska a Bieloruska

TA3 ČTK
7.3.2022 09:24

Ruská armáda mala dnes od 8:00 SEČ zastaviť paľbu a otvoriť humanitárne koridory v niekoľkých ukrajinských mestách, vrátane Kyjeva, aby umožnila odchod civilistov. Oznámila to agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

Rusko malo otvoriť humanitárne koridory
TASR/AP

Osobná žiadosť Macrona

Aktuálne informácie o situácii zatiaľ nie sú k dispozícii. Podľa máp ruskej agentúry RIA Novosti niektoré koridory vedú len do Ruska a Bieloruska, upozornila agentúra Reuters. Predchádzajúce podobné oznámenia skončili bez výsledku, poznamenal ruskojazyčný server stanice BBC, podľa ktorého informáciu o nových humanitárnych koridoroch zatiaľ nepotvrdili ukrajinské úrady.

"Koridory, ktoré budú tiež otvorené v mestách Charkov, Mariupoľ a Sumy, sú zriaďované vzhľadom na tamojšiu katastrofálnu humanitárnu situáciu, ako aj na osobnú žiadosť francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona," uviedlo ministerstvo. "Požadujeme od ukrajinskej strany, aby dôsledne plnila všetky podmienky na vytvorenie humanitárnych koridorov v uvedených oblastiach a aby zabezpečila organizovaný odchod civilistov," dodalo ministerstvo. Ruské sily podľa neho budú operáciu nepretržite monitorovať.

Podľa máp publikovaných agentúrou RIA Novosti povedie humanitárny koridor z Kyjeva do Bieloruska a civilisti z Charkova budú môcť prejsť iba do Ruska. Koridory z Mariupoľu a z mesta Sumy povedú do Ruska aj do iných ukrajinských miest, poznamenal Reuters. Podľa agentúry TASS koridor z Kyjeva povedie do bieloruského Homelu s následnou leteckou prepravou do Ruskej federácie.

Vzájomné obviňovanie

Ženy, starší ľudia a deti však utekajú pred ruskou armádou opačným smerom - na Západ, poznamenala ruská služba stanica BBC. Len Poľsko prijalo počas desiatich dní od začiatku ruskej invázie okolo milióna utečencov a celkový počet Ukrajincov utekajúcich pred bojmi podľa odhadov OSN dosiahol 1,5 milióna.

Pokoj zbraní ruská armáda vyhlásila pri východoukrajinských mestách Mariupoľ a Volnovacha už v sobotu. Miestne úrady však uviedli, že museli evakuáciu civilného obyvateľstva odložiť, pretože ruské jednotky prímerie nedodržiavali. Ruská strana naopak z porušenia prímeria obvinila ukrajinské sily. Podobná situácia nastala na východe Ukrajiny aj v nedeľu, keď evakuačné snahy kvôli bojom stroskotali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok