Neškodná potravinová fólia? Chemikálie z nej by mohli prechádzať do jedla

TA3/bd
6.3.2022 18:00

Fóliu na balenie potravín používame azda všetci. Verili by ste tomu, že aj takáto, na prvý pohľad neškodná vec môže byť nebezpečná? Vedci zistili, že stopové chemikálie nachádzajúce sa v plastových výrobkoch ako je aj potravinová fólia, sú zodpovedné za rôzne zdravotné problémy.

Neškodná potravinová fólia? Chemikálie z nej by mohli prechádzať do jedla
FreePik

V dôsledku toho mnohí výrobcovia zmenili materiály používané vo svojich plastových výrobkoch, niektoré náhradné materiály však nemusia byť pri uchovávaní vašich potravín také účinné.

PVC

Polyvinylchlorid - alebo PVC - sa široko používa v kancelárskych a zdravotníckych pomôckach, odevoch a ako obaly na výrobky. Používa sa tiež v potravinárskych fóliách, plastových obaloch, plastových nádobách, slamkách na pitie a vrecúškach na potraviny. Vystavenie sa PVC môže spôsobiť vrodené chyby, kožné ochorenia, rakovinu a hluchotu, ako aj problémy s pečeňou a slezinou.

folia FreePik

Bisfenol A

Bisfenol A je ďalšia chemikália, ktorá sa okrem iného používa v plastových obaloch, plastových sendvičových vreckách, plastových nádobách a plechovkách. Už nízke dávky viedli k celej rade zdravotných problémov, vrátane vrodených chýb mužského a ženského reprodukčného systému u laboratórnych zvierat. 

folia FreePik

Teplo a plast

Ohrievanie plastov v mikrovlnnej rúre zvyšuje šance na uvoľnenie chemikálií do potravín. A hoci mnoho výrobcov už nahradilo PVC polyetylénom s nízkou hustotou, plastový obal vyrobený v iných krajinách alebo kategorizovaný na nepotravinárske použitie môže stále obsahovať PVC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok