Zlí potravinoví susedia: Viete, čo škodí pri uskladnení zemiakom alebo uhorkám?

TA3/zm
15.2.2022 16:00

Vedeli ste, že niektoré potraviny sa neznesú? Ak budete skladovať určité druhy vedľa seba, ich susedské vzťahy nebudú práve ideálne a rýchlejšie sa vám suroviny pokazia.

Zlí potravinoví susedia: Viete, čo škodí pri uskladnení zemiakom alebo uhorkám?
Profimedia

Pokiaľ patríte k ľuďom, ktorí neradi trávia čas nakupovaním niekoľkokrát do týždňa a preferujete väčší nákup, počas ktorého si nakúpite potraviny do zásoby, potom tu máme pre vás pár užitočných rád, ako ich ideálne skladovať, aby zostali čo najdlhšie čerstvé a zároveň nepodliehali skaze.

Zemiaky neznesú cibuľu

Zemiaky sú jednou zo základných potravín a nechýbajú asi v žiadnej domácnosti. Je to presne tá potravina, ktorej vždy kúpite viac. Aby boli zemiaky stále tvrdé a nezačali pučať, najlepšie urobíte, keď ich uskladnite v komore alebo v pivnici. Potrebujú tmavé, suché a chladnejšie miesto. Mohlo by sa zdať, že k nim môžete prihodiť cibuľu, ale opak je pravdou. Okrem arómy, ktorú by mohli zemiaky od nej nasať, je tu tiež etylén, ktorý cibuľa produkuje a na zemiaky má zlý vplyv.  Naopak, ak sa v jednej nádobe stretne cibuľa s cesnakom, je to výborná kombinácia.

Mrkva a uhorka sú samotári

Zvädla vám mrkva a zhorkla uhorka? S najväčšou pravdepodobnosťou sa v ich blízkosti nachádzala iná zelenina, prípadne ovocie. Práve tie môžu za to, že tieto druhy zeleniny stratili svoj vzhľad, chuť a farbu. Takže základné pravidlo znie, že uhorka aj mrkva majú mať svoje samostatné miesto v chladničke, pretože len tak si na nich budete môcť pochutnávať aj po týždni.

Samostatné banány

Aj vy máte radi pestrofarebné ovocné koše, do ktorých po príchode z obchodu vyložíte všetko nakúpené ovocie a zaklincujte to trsom banánov na vrchu? Ak je vaša spotreba ovocia vysoká a nemá šancu sa u vás doma „ohriať“, nemusíte vzájomný negatívny vplyv ani zbadať. Ak ste si však kúpili ovocie do zásoby, pri jeho skladovaní už musíte použiť istý systém. Inak budete po pár dňoch pravdepodobne vyhadzovať nahnité kúsky. Na svedomí to má už spomínaný etylén, ktorý ovocie produkuje počas dozrievania.

Ovocie, ktoré by malo byť radšej samostatne skladované, sú banány. Ak sú v blízkosti iné druhy, ovplyvňujú nielen rýchlejšie dozrievanie, ale aj hnilobné procesy. Prirodzené dozretie banánov sa však neudeje ani v chlade. Preto, hoci majú ležať samostatne, určite mimo chladničky.

Chladničke by sa tiež malo vyhýbať ovocie ako hrušky, nektarinky, broskyne alebo slivky.

Jablká sú dobrý sused

Máte chuť na guacamole, ale avokádo je stále tvrdé? Aby rýchlejšie zmäklo, uskladnite ho vedľa jablka. V tomto prípade, vám urobí dobrú službu. Apropo jablko. To znesie aj chladničku, a ak ste si počas jesene urobili zásoby tohto obľúbeného ovocia, môžete ho uskladniť aj na niekoľko mesiacov. Ideálne, keď každý kúsok obalíte do novinového papiera, napríklad do prepraviek. Ak niektoré z jabĺk začne hniť, práve papier zabráni tomu, aby sa hniloba preniesla aj na ostatné plody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok