Potraviny, ktoré čistia fajčiarom nielen pľúca

TA3/bd
3.3.2022 09:00

Nech už sú vaše dôvody na začatie fajčenia akékoľvek, prestať s ním vie byť veľmi ťažké. Poradíme, ako na začiatok minimalizovali poškodenie tela tým, že si naplánujete stravu, ktorá je vhodná pre zničené pľúca fajčiarov.

Potraviny, ktoré čistia fajčiarom nielen pľúca
FreePik

Účinky fajčenia na zdravie

Fajčenie si vyberá obrovskú daň na zdraví človeka, pretože toxíny, ktoré vdychujete, sa cez krvný obeh dostanú do každej časti vášho tela. Fajčenie je hlavnou príčinou smrti na svete, ktorej sa dá predísť. Je oveľa pravdepodobnejšie, že sa u fajčiara vyvinie srdcové ochorenie, rakovina pľúc a riziko mŕtvice, ako u človeka, ktorý nefajčí. Okrem toho, že fajčenie spôsobuje rakovinu pľúc, môže spôsobiť rakovinu kdekoľvek vo vašom tele. Cigarety doteraz zabili 10-krát viac občanov Európy ako všetky vojny.

Tip: Najlepšie potraviny pre fajčiarov sú tie s vysokým obsahom antioxidantov, flavonoidov a vitamínu C, ako sú jablká a paradajky.

cigarety FreePik

Ovocie a zelenina pre fajčiarov

Zdravý rozum a najspoľahlivejšie zdroje informácií o výžive odporúčajú jesť rastlinnú stravu s čerstvým ovocím a zeleninou, najmä s vysokým obsahom antioxidantov. Zelenina, ako je brokolica, ružičkový kel a karfiol, obsahuje vysoké hladiny chlorofylu, ktorý pomáha telu spracovať toxíny efektívnejšie, pretože vitamín C, ktorý obsahujú, podporuje váš imunitný systém. Takže strava s vysokým obsahom potravín vhodných pre pľúca fajčiarov, ako sú paradajky, jablká, brokolica, ružičkový kel, karfiol a iné ovocie a zelenina s vysokým obsahom vitamínu C a antioxidantov, dokáže napraviť niektoré škody spôsobené fajčením.

vitaminy FreePik

Najúčinnejšie bylinky 

Jednou z troch potravín, ktoré sa ukázali ako veľmi účinné pri zmierňovaní poškodenia pľúc v dôsledku fajčenia, bol zelený čaj. Zelený čaj, cenený pre svoju vysokú koncentráciu katechínov, bol približne rovnako účinný ako paradajky a jablká pri spomaľovaní zníženej kapacity pľúc, ktorá prichádza s vekom a ktorá sa zhoršuje fajčením. Podľa odborníkov môžu katechíny v zelenom čaji rozložiť a uvoľniť usadeniny hlienu v pľúcach. Zelený čaj má tiež antimikrobiálne vlastnosti. Kurkuma, silná protizápalová látka a cesnak, ktorý obsahuje alicín, antimikrobiálne činidlo, sú tiež účinné pri zmierňovaní škôd spôsobených vášmu telu fajčením.

zeleny caj FreePik

Tipy pre fajčiarov, aby zostali zdraví

Jedným z častých vedľajších účinkov odvykania od fajčenia je priberanie na váhe, ku ktorému dochádza z rôznych dôvodov. Po prvé, fajčiari majú tendenciu túžiť po väčšom množstve tučných a spracovaných potravín ako nefajčiari a staré návyky ťažko umierajú. Pokúšať sa zmeniť tieto stravovacie návyky a zároveň znášať agóniu z odvykania od nikotínu je poriadna výzva. Fajčiarom  sa odporúča, aby cvičili, jedli rastlinnú stravu, vyhýbali sa alkoholu a zvážili používanie nikotínových žuvačiek, ktoré pomáhajú zmierniť chute na cigaretu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok