Môžete ju jesť, aj sa v nej kúpať. Himalájska soľ je skutočný zázrak

TA3/bd
4.3.2022 18:00

Stolová soľ je pravdepodobne najdôležitejším korením, ktoré môžete mať vo svojej kuchyni, ale nie každá soľ je od prírody rovnaká. Himalájska kamenná soľ je trendový typ gurmánskej soli, ktorá je plná chuti a minerálov. Je to prírodný produkt, ako napr. morská soľ, ale pochádza zo soľných baní ako z mora.

Môžete ju jesť, aj sa v nej kúpať. Himalájska soľ je skutočný zázrak
FreePik

Himalájska kamenná soľ môže dodať vášmu jedlu chuť a nádych ružovej farby. Obsahuje niekoľko základných minerálov, ktoré jej zvyšujú zdravotné výhody. Je však dôležité vedieť, že je stále hlavným zdrojom sodíka.

Kamenná soľ verzus morská soľ

Boli časy, keď jedinou kuchynskou soľou, ktorú sme mali dispozícii, bola jódovaná, jemnozrnná soľ. Dnes sa stala gurmánskym korením s množstvom príchutí, farieb a textúr. Všetka soľ sa skladá predovšetkým z minerálov sodíka a chlóru za vzniku chloridu sodného. Špeciálne soli ako morská alebo himalájska kamenná soľ si okrem chloridu sodného zachovávajú aj svoje prírodné minerály.

sol Pexels

Na rozdiel od morskej soli, ktorá sa vyrába odparovaním akéhokoľvek druhu morskej vody, himalájska kamenná soľ pochádza iba zo soľných baní v oblasti Pakistanu, ktorá sa nachádza v himalájskych horách. Je tiež známa ako himalájska ružová soľ kvôli ružovej farbe, ktorú dodávajú rôzne minerály v oblasti, kde sa ťaží.

Chemická analýza himalájskej ružovej soli zistila, že obsah minerálov sa môže líšiť v závislosti od presnej oblasti, z ktorej bola ťažená. Okrem chloridu sodného  obsahuje minerály ako draslík, síru, vápnik, horčík, hliník, kremík, železo a fluorid. Tieto minerály dodávajú soli chuť a ružovú farbu.

sol Pexels

Výhody himalájskej soli

Výhody himalájskej soli môžu zahŕňať zlepšenie rovnováhy elektrolytov, pretože obsahuje elektrolyty ako draslík, vápnik a horčík, ako aj sodík a chlorid. Elektrolyty sú okrem iných funkcií nevyhnutné na udržanie hladín tekutín, účinné svalové kontrakcie a nervové signály. Niektoré z minerálov v himalájskej kamennej soli, ako je vápnik, horčík a kremík, tiež zohrávajú dôležitú úlohu v zdraví kostí. Vedci zistili, že výhody himalájskej soli sú vo väčšom obsahu draslíka ako iné soli. Kvôli svojim extra minerálom má tiež o niečo menej sodíka.

sol Pexels

Soľ, sodík a zdravie

Bez ohľadu na to, aký typ soli používate, najlepšie je užívať ju s mierou. Diétne smernice odporúčajú obmedziť príjem sodíka na maximálne 2 300 miligramov denne, čo je odporúčaný maximálny limit. Nadbytok sodíka v strave je spojený so zvýšeným rizikom vysokého krvného tlaku a kardiovaskulárnych ochorení. 

Himalájska ružová soľ má 420 miligramov sodíka na gram alebo jednu štvrtinu čajovej lyžičky. Kamenná soľ má oveľa väčšie zrno ako spracovaná kuchynská soľ, takže rovnaká štvrť čajovej lyžičky kuchynskej soli má 590 miligramov sodíka. 

Použitie himalájskej ružovej soli

Himalájska ružová soľ sa vďaka svojej väčšej a nepravidelnej zrnitosti používa ako soľ na dochutenie mäsa, rýb alebo zeleniny. Trocha posypu je veľmi dôležitá, pokiaľ ide o chuť a nádych ružovej farby. Môžete ju tiež použiť na ochutenie tekutín, ako sú omáčky alebo polievky, pretože sa roztopí. Nie je však dobrý nápad s ňou piecť, pretože veľké zrnká sa nemusia roztopiť v cestíčku a riskujete zahryznutie do kúska soli.

Ďalším spôsobom použitia kamennej himalájskej soli je pridať si ju do kúpeľa. Niektorí ľudia veria, že minerály pomáhajú odstraňovať nečistoty z pokožky. Kúpeľ s ružovou himalájskou soľou môže byť určite relaxačný, aj vďaka minerálom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok