Hrnce, ktoré vám môžu spôsobiť Alzheimera! Tieto radšej vyhoďte

TA3/bd
2.3.2022 19:00

Varenie na hliníkových panviciach, používanie hliníkovej fólie a pitie z hliníkových fliaš spôsobuje mnohým ľuďom starosti. Možno ste už počuli fámy, že hliník je spojený so zdravotnými problémami, vrátane Alzheimerovej choroby. Čo však hovoria skutočné dôkazy – mali by sme sa hliníka obávať alebo nie?

Hrnce, ktoré vám môžu spôsobiť Alzheimera! Tieto radšej vyhoďte
FreePik

Varenie s hliníkom

Hliník je najrozšírenejším kovom v zemskej kôre, takže vystavenie sa mu je nevyhnutné. Prirodzene si nájde cestu do vody, pôdy a jedla, takže nejaký ten kov určite zjete každý deň. Avšak konsenzus vedeckých odborníkov je taký, že množstvo hliníka, ktoré sa pravdepodobne dostane do vášho tela z jedla, nápojov a pomocou hliníkových hrncov a panvíc, je veľmi malé a nie je škodlivé.

riad FreePik

Ľudia absorbujú iba 0,01 až 5 percent hliníka, ktorý prijímajú. Keď teda hliník konzumujete, drvivá väčšina z neho neprejde z tráviaceho traktu do krvného obehu. U väčšiny ľudí je pravdepodobné, že sa im hliník dostane do tela pri práci, napr. vdychovaním veľkého množstva hliníkového prachu bez ochrannej masky.

Hliník a Alzheimerova choroba

Stále neexistujú žiadne presvedčivé dôkazy o tom, že bežné denné vystavenie sa hliníku, vrátane varenia s ním, je spojené s rozvojom demencie. Na základe prehľadu v nemeckom lekárskom časopise Deutsches Ärzteblatt International zo septembra 2017 sa zistilo, že ľudia, ktorí mali v krvi dvojnásobnú biologicky prijateľnú hladinu hliníka, zaznamenali znížený výkon v testoch pozornosti, učenia a pamäte. Ale tieto druhy hladín boli nájdené iba u pracovníkov v hliníkovom priemysle a ani vtedy neexistovala žiadna zjavná súvislosť s Alzheimerovou chorobou.

hrniec FreePik

Stojí však za zmienku, že ľudia, ktorí majú ochorenie obličiek, môžu byť náchylnejší na toxicitu hliníka. Ak máte zle fungujúce obličky, nevylučujete z tela hliník, takže sa ho vo vašom systéme hromadí viac.

Ako minimalizovať príjem hliníka

Aj keď hliník pravdepodobne nebude problémom pre väčšinu zdravých ľudí, stále má zmysel minimalizovať jeho príjem všade, kde je to možné, najmä ak máte zníženú funkciu obličiek. To neznamená, že musíte vyhodiť svoje hliníkové hrnce a panvice, ale znamená to aj, že nebudete variť s hliníkom, ak je jedlo, ktoré pripravujete, kyslé. 

hrniec FreePik

Výskum vo vydaní Environmental Sciences Europe z apríla 2017 zistil, že príjem hliníka bol nad prijateľnými úrovňami, keď sa napr. rybie jedlo marinované v citrónovej šťave varilo v hliníku. Podobne, keď sa konzervované ravioli v kyslej paradajkovej omáčke varili v hliníku, do jedla sa vylúhovalo veľké množstvo kovu.

Ďalšou stratégiou vyhýbania sa hliníku – ktorá je tiež dobrá pre zdravie vo všeobecnosti – je zníženie príjmu spracovaných potravín, čo môže človeka vystaviť vyšším úrovniam príjmu hliníka. Potravinárske prísady, vrátane stabilizátorov fosforečnan hlinito-sodný a síran hlinito-sodný, sú prítomné v mnohých potravinách vrátane pečiva vyrobeného zo samokysnúcej múky. Oplatí sa aj nepiť nekonečné množstvo čaju denne. Štúdia v časopise Journal of Toxicology zo septembra 2013 zistila, že hladiny hliníka boli vyššie ako je odporúčané až v 20 percentách skúmaných varených čajov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok