Cibuľa je základ slovenskej kuchyne: Kde pasuje červená a do akých jedál sa hodí zas šalotka?

TA3/zm
26.2.2022 10:00

Bez tejto aromatickej zeleniny si mnoho gazdiniek ani nevie predstaviť varenie. Cibuľa je skrátka slovenský základ. No už dávno nemáme na výber len jeden druh a v tom množstve možností sa môžete strácať. Preto si pozrite krátky manuál, aké odrody sú vhodné pre jednotlivé jedlá.

Cibuľa je základ slovenskej kuchyne: Kde pasuje červená a do akých jedál sa hodí zas šalotka?
Profimedia

Cibuľovú rodinu tvorí množstvo odrôd a jednotlivé odrody od seba nedelí len veľkosť, tvar, ale aj farba. Samozrejme, ak chcete v kuchyni zahviezdiť, každá je vhodná do iného pokrmu.

Žltá cibuľa

Najtypickejšou a najrozšírenejšou cibuľou v našej gastronómii je práve táto, žltá odroda. Klasická cibuľa je po ošúpaní ostrá a po usmažení alebo inom tepelnom upravení jej chuť zjemnie. Nie však natoľko, aby ste ju v jedle necítili. Dominanciu si stále zanecháva, preto je vhodná do klasických jedál našej kuchyne ako sú guláše, polievky, dusené mäso alebo prívarky a perkelt.

Biela cibuľa

Farebne najbledšiu cibuľu by sme vo varení mohli nazvať ako celkom zbytočnú, pretože tepelnou úpravou stráca svoju chuť, ale ak ju použijete v surovom stave ako oblohu ku chlebíkom či do šalátov, bude vám dobrým sluhom. Má veľmi tenkú šupku, preto si ju mnohé gazdinky obľúbili, ale skrátka do vareného jedla to nie je ono. Studená kuchyňa tejto farbe svedčí oveľa viac a zapamätáte si to tak, že si farbu cibule prepojíte so snehom či ľadom. Tak budete vedieť, že jej teploty neprospievajú.

Červená cibuľa

Jemnejšia a sladšia chuť oproti žltej klasike, ale stále rovnako silné, štipľavé grády. Červená cibuľa sa vám automaticky môže preto hodiť do dlhšie varených jedál, ale opak je pravdou. Pri príprave gulášov a podobných pomalých pokrmov stratí svoju chuť a dokonca i farbu. Stále však platí, že je to najuniverzálnejšia z cibuľových sestier. Nič ňou nepokazíte  v studených pokrmoch a v tých varených ju zvoľte, ak jedlo nebude na plameni dlhšie ako polhodinku. Skvelá je tiež na grilovanie, ako súčasť varených zemiakov, prípadne ak si doma pripravujete chutney k mäsu.

Šalotka

Tento druh cibule si len tak nespletiete. Ide o menšiu odrodu s pretiahnutým tvarom, ktorá je chuťovo veľmi jemná až nasladlá, Hoci nikdy ňou nedosiahnete takú silnú príchuť ako s klasickou cibuľou, hodí sa do každého jedla. Bez ohľadu na to, či ide o studenú alebo teplú kuchyňu, šalotka nič nepokazí, iba pokrm zjemní, a tak je pre vás ideálnou voľbou ak cibuľu v jedle chcete, ale netúžite po jej dominancii.   

Témy: jedlo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok