Hrajú sa s ňou aj vaše deti? Nebezpečné účinky uretánovej peny sú potvrdené

TA3/bd
3.3.2022 19:00

Uretánová pena je všade – je pod kobercom, v nábytku a posteli, na stenách, na podrážkach topánok aj vo vašej športovej prilbe. Dlhodobé vystavenie chemikáliám na báze ropy vo výrobkoch, ako je uretánová pena, môže mať vplyv na nervový aj imunitný systém a spôsobujú ochorenia vrátane rakoviny, neurologických porúch, astmy a alergií, neplodnosti, potratov a porúch správania detí.

Hrajú sa s ňou aj vaše deti? Nebezpečné účinky uretánovej peny sú potvrdené
FreePik

Úrad na ochranu životného prostredia vyžaduje, aby chemikálie v uretánovej pene boli testované na zdravotné účinky, testy ale neposudzujú jemné neurologické poškodenie mozgu alebo účinky na vyvíjajúci sa plod.

Zdravotné riziká pre deti

Polyuretánová pena je prevládajúcou náplňou detských matracov a často obsahuje nebezpečné chemické zložky z formaldehydu, benzénu, toluénu a iných toxínov. Keďže malé deti sú veľmi zraniteľné a môžu stráviť viac ako 50 percent svojho raného života na detskom matraci, existuje obava z účinkov tohto produktu na zdravie. Niektoré matrace do detských postieľok vylučujú zmesi chemikálií, ktoré môžu spôsobiť srdcové arytmie, ťažkosti s dýchaním, nepríjemný pocit na hrudi, podráždenie slizníc, bolesti hlavy, kašeľ, astmu a alergické reakcie, závraty, slabosť, únavu, nevoľnosť, rozmazané videnie a zníženú funkciu pľúc.

deti FreePik

Toxicita a smrť ohňom

Uretánová pena sa používa na izoláciu kvôli svojim tepelným vlastnostiam a jednoduchému použitiu — prichádza vo forme spreja, ktorý vytvrdzuje. Nebezpečenstvo používania uretánových výrobkov je, keď sa pena spáli. Uvoľňuje toxické plyny a dym, čo sťažuje evakuáciu a hasenie požiaru. Akonáhle vypukne požiar polyuretánu, zvyčajne to má za následok úplnú stratu majetku a straty na životoch. 

deti FreePik

Účinok na mozog novorodenca

Aby sa minimalizovalo nebezpečenstvo horľavosti uretánovej a polyuretánovej peny, do peny sa často pridávajú priemyselné toxické retardéry horenia. Najbežnejším retardérom horenia je pentaBDE, toxín spojený s neuro-behaviorálnymi zmenami, hyperaktivitou a problémami správania. Okrem toho sa neviaže na penu a vyplavuje sa do okolia. Novorodenecká expozícia pentaBDE môže ovplyvniť vývoj mozgu.

Alergie

Izokyanáty, používané pri výrobe polyuretánových pien, sú najväčšou príčinou astmy z povolania. Zistilo sa, že používanie polyuretánov v nábytku, vankúšoch a posteľnej bielizni zvyšuje astmu u detí.

Témy: astma
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok