Dychové cvičenia na nepravidelný tep: Zbohom arytmia?

10.7.2021 14:00

Normálny tlkot srdca sa pohybuje v rozmedzí od 60 do 100 úderov za minútu. Nepravidelný srdcový rytmus, nazývaný aj arytmia, znamená zrýchlené srdce, ktoré búši alebo mu preskakujú údery. Účinky sa často prejavia na hrudníku a krku. Nepravidelný srdcový rytmus zvyčajne nie je závažný a môže byť spôsobený cvičením, horúčkou, príjmom kofeínu alebo úzkosťou.

Dychové cvičenia na nepravidelný tep: Zbohom arytmia?
Pexels

Hlboké a správne dýchanie môže dodať telu viac kyslíkových buniek, znížiť stres a upokojiť aj nepravidelný srdcový rytmus. Lieči tiež nadmernú stimuláciu sympatického nervového systému.

tep Pexels

Hlboké dýchanie

Rýchle a plytké dýchanie môže viesť k srdcovým chorobám. Naopak hlboké dýchanie pomáha spomaliť rýchly tlkot srdca a podporiť jeho celkové zdravie. Aby ste si ho precvičili, posaďte sa vzpriamene a vydychujte. Potom sa nadýchnite a uvoľnite brušné svaly. Budete mať pocit, že sa žalúdok plní vzduchom. Pokračujte v nádychu, až kým nepocítite zväčšenie hrudníka, a na niekoľko sekúnd zadržte dych. Pri uvoľňovaní svalov vydýchnite čo najpomalšie, potom pevne zatiahnite brušné svaly, aby ste vytlačili posledný dych. 


dychanie Pexels

Dýchanie do brucha

Brušné dýchanie zvyšuje výdrž a prietok krvi, čo pôsobí relaxačne a je prospešné aj na nepravidelný srdcový rytmus. Jednu ruku si položte na hruď a druhú na brucho. Zhlboka sa nadýchnite, pričom ruka na bruchu je zdvihnutá vyššie ako ruka na hrudi. Pokračujte v tomto dýchaní po dobu 5 minút, vydýchnite ústami a úplne sa nadýchnite nosom. 

Tip: Dýchanie časom neustále prehlbujte úplným výdychom vzduchu.

Srdce Pexels

Dýchanie po čínsky


Čínske dychové cvičenia môžu znížiť úzkosť a zvýšiť energiu, čo pomáha regulovať srdcový rytmus. Odporúča tri krátke nádychy nosom bez výdychu. Počas prvého nádychu predpažte. Počas druhého rozpažte a pri treťom zdvihnite ruky priamo nad hlavu. Úplne vydýchnite a sklopte ruky späť do východiskovej polohy. Cvičenie vykonávajte 10-krát a v sede.

Témy: Hrudník
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok