Komik sa stal prezidentom, vojna z neho urobila hrdinu. Ako sa Zelenskyj menil na lídra?

TA3
4.3.2022 07:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, komik, ktorý pred necelými tromi rokmi pri zvolení nemal žiadne skúsenosti s politikou, sa zrazu ukázal ako presvedčivý veliteľ v čase vojny.

Štáb TA3 na Ukrajine: Zelenského milujú aj Ukrajinci, ktorí ho nevolili. Dôvere sa teší aj armáda
TASR/AP

Krajiny, ktoré nepotrebovali vojnu

Zatiaľ čo ruský prezident Vladimir Putin sa javí čoraz nevyspytateľnejšie – obviňuje Ukrajinu z „genocídy“ v odštiepeneckej Doneckej a Luhanskej republike a hovorí o potrebe „denacifikácie“ krajiny – prezident Zelenskij z rusky hovoriacej židovskej rodiny je dôstojným a rozhodným lídrom, ktorý neustále povzbudzuje svoj národ v boji proti nepriateľovi. Píše o tom BBC.

Kľúčový moment v premene nováčika tápajúceho v prieskumoch na skutočného vodcu prišiel niekoľko hodín pred ruskou inváziou. V triezvom prejave zverejnenom na sociálnych sieťach, v ktorom hovoril Zelenskyj čiastočne po rusky, povedal, že sa pokúsil telefonovať Vladimirovi Putinovi, aby odvrátil vojnu, ale stretol sa s mlčaním. 

Tieto dve krajiny nepotrebovali vojnu, „ani studenú vojnu, ani horúcu vojnu, ani hybridnú vojnu“, povedal v tmavom obleku, stojac pred mapou Ukrajiny. Dodal však, že ak budú Ukrajinci napadnutí, budú sa brániť. "Keď na nás zaútočíte, uvidíte naše tváre - nie náš chrbát, ale naše tváre", zdôraznil.

Pokus o vraždu poradcu ukrajinského prezidenta bol zrejme politicky motivovaný TASR/AP

Čoskoro sa začala ruská invázia. Počas ďalšieho televízneho vystúpenia počas prvého dňa invázie mal Zelenskyj oblečenú vojenskú uniformu. V ten večer predniesol ďalší prejav a varoval západných lídrov, že ak neposkytnú pomoc, zajtra „vojna zaklope na ich dvere“. "Toto je zvuk novej železnej opony, ktorá sa spustila a oddeľuje Rusko od civilizovaného sveta," povedal.

Yulia McGuffie, šéfredaktorka spravodajského webu Novoye Vremya, hovorí, že bola naštvaná, keď bol Zelenskyj v apríli 2019 zvolený za prezidenta, pretože neverila, že je schopný viesť vládu. Ukrajinci sa však za posledný týždeň k svojmu prezidentovi pevne primkli, hovorí. "Myslím si, že plná podpora a rešpekt prišli po tom, čo Rusko začalo svoju vojnu. Zelenskyj si osvojil zjednocujúcu a inšpiratívnu úlohu, ide sám príkladom. Vedie vládu, ktorá odoláva Putinovej armáde a za to ho mnohí úprimne obdivujú a rešpektujú,“ priblížila novinárka.

Ako filmová fikcia

Zelenského príchod na politickú scénu pripomínal filmovú fikciu. Jeho najslávnejšia komická herecká rola bola v televíznom seriáli Služobník ľudu, v ktorom hral učiteľa, ktorý sa katapultoval do prezidentského úradu po tom, čo študent zverejnil virálne video, v ktorom kritizoval korupciu v politike.

Zelenskyj vyštudoval právo na Kyjevskej národnej ekonomickej univerzite, spoluzakladal úspešnú televíznu produkčnú spoločnosť a až do polovice roku 2010 bola jeho hlavným zameraním kariéra v televízii a filme. Jeho kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2019 niektorí spočiatku vnímali ako vtip – jeho politická strana sa nazýva tak, ako seriál - Služobník ľudu. Herec vyhral voľby so získom 73 percent hlasov a sľúbil, že bude bojovať proti korupcii a nastolí mier na východe krajiny.

Boj proti korupcii

Zelenskyj sa počas svojej prezidentskej kampane tešil podpore oligarchu Ihora Kolomojského, čo mnohých viedlo k obavám, že sa z neho stane bábkový vodca ovládaný mužom, ktorého v USA vyšetrujú pre možné podvody a pranie špinavých peňazí. V skutočnosti sa Zelenskyj ukázal byť nezávislejším, než si skeptici mysleli, napríklad odmietol reprivatizáciu PrivatBank, ktorú Kolomojskij vlastnil pred jej znárodnením.

Na druhej strane korupcia zostáva na Ukrajine hlboko zakorenená a existujú obavy, že nový antioligarchový zákon by mohol byť použitý na obmedzenie činnosti niektorých oligarchov, kým iných nie. Niektorí západní predstavitelia považujú obvinenia z korupcie namierené proti Zelenského hlavnému volebnému rivalovi a expremiérovi Petrovi Porošenkovi za politicky motivované.

Zelenského pokusy rokovať s Ruskom a nájsť riešenie konfliktu na východe mali tiež len obmedzený úspech. V priebehu roka 2020 jeho popularita neustále klesala. Zelenskyj následne zvolil asertívnejší tón pri presadzovaní členstva v Európskej únii a v NATO, čo je krok, ktorý musel nahnevať ruského prezidenta. Zelenského rétorika o konflikte na východe a vzťahoch s Ruskom bola pre mnohých Ukrajincov až do posledných dní príliš plachá.

Zelenskyj vyzýva na okamžité prímerie v Donbase a obnovenie rozhovorov s Ruskom TASR/AP

Keď sa hrozba vojny priblížila, vyhlásil Zelenskyj Deň mieru a naďalej zdôrazňoval snahu o diplomatické riešenie, aj keď Ukrajina hlásila rýchly nárast porušovania prímeria pozdĺž frontovej línie. "Vyhýbal sa téme vojny, vojny, čohokoľvek vojenského. Bola to téma mimo jeho komfortnej zóny a vo svojej verejnej rétorike tam nebol ochotný ísť," povedala komunikačná expertka Yarina Klučkovska.

Veľká zmena prišla s prejavom, ktorý predniesol Zelenskyj na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii 19. februára, hovorí Klučkovska, s tým, že od tohto momentu sa aj ona zmenila zo skeptika na fanúšika. Zelenskyj začal prejav opisom návštevy materskej školy na východe krajiny, ktorú pred niekoľkými dňami zasiahla raketa.

"Keď sa na školskom ihrisku objaví kráter po bombe, deti majú otázku: Zabudol svet na chyby 20. storočia?" vyjadril sa. „Ľahostajnosť z vás robí spolupáchateľa,“ povedal hosťom z radov diplomatických a obranných elít Západu. Kľučkovska tvrdí, že žiadny ukrajinský líder sa predtým tak otvorene nevyjadril. Aj Yulia McGuffie z webu Novoye Vremya považuje prejav v Mníchove za zlomový. "Vtedy sa mnohí Zelenského politickí oponenti na Ukrajine rozhodli, že teraz nie je čas na hádky a konflikty," doplnila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok