Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Neúspešný liek proti Alzheimerovej chorobe môže pomôcť proti obezite

Neúspešný liek proti Alzheimerovej chorobe môže pomôcť proti obezite
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Experimentálne liečivo pôvodne určené na liečbu Alzheimerovej choroby znižuje u myší obezitu a zlepšuje funkciu srdca. Predtým sa zistilo, že liek nie je účinný pri liečbe demencie, ale vedci naznačujú, že by mohol byť užitočný pri stimulácii metabolizmu tukov.

Vedci z celého sveta hľadajú „svätý grál“ v podobe jednoduchej pilulky proti obezite, ktorá môže zvýšiť schopnosť tela spaľovať tuky. Tím vedcov z univerzity Johnsa Hopkinsa sa zameriava na špecifický enzým známy ako fosfodiesteráza 9 (PDE9), jeden z 11 rôznych enzýmov v superrodine fosfodiesteráz. Inhibítory PDE9 sú pritom vo vývoji niekoľko rokov, aj keď zatiaľ žiadny si neprešiel celou cestou klinických skúšok až po schválenie na použitie. Liečba sa skúma pre stavy, ako je kosáčikovitá anémia a schizofrénia, ale Alzheimerova choroba je pravdepodobne jedným z dôkladnejšie preskúmaných cieľov inhibítora PDE9.

Jeden špecifický inhibítor PDE9, vyvinutý spoločnosťou Pfizer a nazvaný ako PF-04447943, nedokázal liečiť symptómy Alzheimerovej choroby v klinických štúdiách fázy 2 na ľuďoch. V roku 2015 však vedci z univerzity Johnsa Hopkinsa zistili, že enzým PDE9 je silne exprimovaný v srdcovom tkanive.

Ďalším krokom výskumu bolo zistiť, či inhibítory PDE9 môžu zlepšiť kardiometabolické abnormality vrátane vysokého cholesterolu, krvného tlaku a nadmernej telesnej hmotnosti. Na testovanie toho vedci použili PF-04447943 na inhibíciu aktivity PDE9 v niekoľkých myších modeloch s obezitou.

Laboratórne zvieratá boli kŕmené stravou s vysokým obsahom tukov a až osem týždňov dostávali buď inhibítory PDE9, alebo placebo. Výsledky odhalili, že u niektorých, ale nie u všetkých modeloch myší bol pozorovaný významný úbytok hmotnosti. Účinnosť závisela od prítomnosti ženských pohlavných hormónov.

V porovnaní s kontrolnou skupinou, myším samcom, ktorí boli liečený týmto liekom, počas obdobia štúdie klesla telesná hmotnosť o 20 percent. Čo je dôležité, tento pokles telesnej hmotnosti bol len v tukovej hmote a nezmenila sa pritom fyzická aktivita ani celkový príjem stravy. Ešte vyšší pokles hmotnosti bol pozorovaný u samíc myší s odstránenými vaječníkmi, čo je bežný zvierací model simulujúci menopauzu.

Štúdia tiež zistila množstvo ďalších kardiometabolických zlepšení sprevádzajúcich úbytok hmotnosti u myší, ktoré na liek reagovali pozitívne. Ukázalo sa, že liek znižuje tuk v pečeni, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje množstvo biomarkerov spojených so stresom v srdci.

Tím tvrdí, že ak sa zistenia prejavia aj na ľuďoch, potom bude možné počas niekoľkých týždňov znížiť značné objemy telesnej hmotnosti bez akýchkoľvek diétnych alebo fyzických aktivít. V kombinácii s diétou a cvičením môžu samozrejme byť účinky inhibície PDE9 ešte väčšie. Vedci poukazujú na to, že pretože je liek v súčasnosti predmetom skúmania v mnohých štúdiách na ľuďoch, má už vytvorený bezpečnostný profil. Preto by nemalo byť ťažké rýchlo vykonať klinickú štúdiu na ľuďoch, ktorá by otestovala jeho účinky proti obezite.

Nová štúdia bola publikovaná v magazíne The Journal of Clinical Investigation.