Prebúdza vás ráno sucho v ústach? Ak je to pravidelne, môže ísť o cukrovku aj Alzheimera

TA3/bd
4.10.2021 18:00

Ak cítite každé ráno saharskú púšť v ústach, zrejme máte problémy so suchou sliznicou, stavom známym aj ako xerostómia. Sucho sa v ústach vyskytuje vtedy, keď neprodukujete dostatok slín. Nedostatok slín je zvyčajne symptómom alebo vedľajším účinkom iného zdravotného problému.

Prebúdza vás ráno sucho v ústach? Ak je to pravidelne, môže ísť o cukrovku aj Alzheimera
FreePik

Ste dehydrovaní

Sucho v ústach často naznačuje, že celé vaše telo potrebuje viac tekutín. Keď ste dehydrovaní, nemáte dostatok tekutín na produkciu slín, ktoré sú takmer výlučne tvorené vodou, Ak celý deň málo pijete, môže sa stať, že budete mať ráno problém s dehydratáciou a suchom v ústach.

Dýchate ústami

Často sa prebúdzate s otvorenými ústami? Mohlo by to viesť k vašej vysušenej ústnej sliznici. Ak spíte s otvorenými ústami, ústne tkanivá vyschnú, obzvlášť tie, čo sú najbližšie k vašim perám. Dýchanie ústami je bežné, keď ste preťažení. Aj upchatý nos sťažuje dýchanie nosnými dierkami, takže to kompenzujete dýchaním ústami.

Máte spánkové apnoe

Ak máte problémy s chrápaním, určite sa denne prebúdzate so suchom v ústach. Pravdepodobne žijete so spánkovým apnoe, poruchou spánku, ktorá je charakterizovaná abnormálnym dýchaním počas spánku. Ľudia s týmto ochorením majú narušené dýchanie, lapajú po dychu a hlasno chrápu. Tieto problémy často vedú k dýchaniu ústami, ktoré, ako vieme, môže spôsobiť sucho v ústach. K ďalším príznakom patrí nespavosť, ranné bolesti hlavy, denná ospalosť, obmedzený rozsah pozornosti a podráždenosť.

chrapanie FreePik

Užívate určité lieky

Niektoré lieky môžu znižovať produkciu slín. Mnoho liekov môže pôsobiť na centrálny nervový systém alebo na sekrečné bunky slinných žliaz, aby znížili sekréciu slín. Práve lieky na liečbu depresie a hyperaktívneho močového mechúra môžu mať za následok sucho v ústach. Aj niektoré antihistaminiká, dekongestíva, svalové relaxancie a lieky proti bolesti môžu tiež spôsobiť sucho v ústach ako vedľajší účinok.

Máte zdravotný problém

Okrem spánkového apnoe môžu byť na vine aj vážnejšie zdravotné problémy. Napríklad niektoré autoimunitné ochorenia, ako je reumatoidná artritída a Sjogrenov syndróm, vykazujú účinky na slinné žľazy. Cukrovka, mŕtvica, kvasinková infekcia a Alzheimerova choroba sú tiež spojené so suchom v ústach.

INFO: Pretože s pribúdajúcim vekom častejšie užívame viac liekov, s pribúdajúcim vekom existuje väčšie riziko sucha v ústach. V skutočnosti má až 1 z 5 starších dospelých xerostómiu.

usta jazyk FreePik

Alkohol a kofeín pijete neskoro večer

Neskorá káva a koktaily môžu byť vinníkom vášho vyprahnutého podnebia. Kofeín a alkohol sú mierne dehydratujúce, čo môže viesť k suchu v ústach. Ako zabrániť suchu v ústach počas spánku? Aj keď sa vám možno nepodarí odstrániť všetky príčiny sucha v ústach, niektoré môžete zvládnuť (a dokonca im môžete predísť). Tu je postup:

lieky FreePik

Porozprávajte sa so svojím lekárom

Ak sú príčinou vaše lieky, lekár vám upraví dávkovanie alebo predpíše iný liek, ktorý nespôsobuje sucho v ústach.

Pite veľa vody

Šesť pohárov vody denne je primeraným kritériom na udržanie hydratácie. Aj kontrola svetložltého moču by mohla pomôcť. Majte vždy fľašu s vodou nablízku, niekde na nočnom stolíku, aby ste k nej mali ľahký prístup.

Cmúľajte kocky ľadu

Toto je ďalší spôsob, ako si doplniť vodu. Cmúľanie pomáha stimulovať tvorbu slín.

Použite zvlhčovač vzduchu

Prevádzka zvlhčovača v spálni dodáva vzduchu vlhkosť a môže pomôcť predchádzať suchu v ústach v noci (najmä, ak dýchate ústami).

Vyhnite sa alkoholu a nápojom obsahujúcim kofeín

Tieto nápoje môžu dehydratovať a zhoršiť sucho v ústach.

Skúste výrobky, ktoré vám zvlhčujú ústa

Umelé sliny môžu lubrikovať vaše ústa a zlepšiť pohodlie. Tieto spreje, gély, oplachy a tablety sú dostupné v lekárňach.

Urobte z ústnej hygieny prioritu

Ľudia so suchom v ústach sú náchylnejší na zubný kaz, správna ústna hygiena je zásadná. Vyhnite sa ústnym vodám obsahujúcim alkohol alebo peroxid, ktoré môžu zhoršiť vaše sucho v ústach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok