Čo je Patriot a na čo slúži? Slovensko má chrániť systém, ktorý používali cez vojnu v Perzskom zálive

TA3/hm
2.3.2022 06:00

Spolu s 1400 nemeckými vojakmi má posilniť východnú hranicu NATO aj systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý umiestnia na Slovensku. Po tom, ako jeho prítomnosť odsúhlasia politici, by ho k nám mali dopraviť do maximálne 30 až 40 dní. Moderný stroj, ktorý zachránil už množstvo životov, vyvinuli v 60. rokoch v USA. Známy je napríklad aj z vojny v Perzskom zálive, teraz má posilniť obranu východného krídla NATO pre vojnu na Ukrajine.

Čo je Patriot? Inteligentný systém, ktorý
TASR/AP

Ako vysvetlil v TA3 náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko, Patriot je vysoko účinný a bude zásadným prínosom na zvýšenie našej obranyschopnosti, odolnosti a ochrany kritickej infraštruktúry. "Akonáhle sa rozhodne Vláda SR a bude schválená prítomnosť tejto jednotky v rámci Národnej rady Slovenskej republiky. Myslím si, že naši partneri urobia všetko pre to, aby to bolo v krátkej dobe. Intenzívne s nimi rokujeme. Nerád by som hovoril presný dátum, pretože ten bude závisieť od politických rozhodnutí. Od rozhodnutia do maximálne 30-40 dní," uviedol Zmeko.

Informáciu potvrdila aj hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. "Momentálne sme v plánovacej fáze a o týchto detailoch rokujeme s Nemeckom a Holandskom, ktoré budú tento systém obsluhovať," uviedla pre TA3.com.

Potiraketový systém dokáže zasahovať balistické rakety aj rakety s plochou dráhou letu, rovnako aj lietadlá v malých a veľkých výškach. Zároveň ide o jeden z najmodernejších protilietadlových systémov, povedal Zmeko. Patriot, ktorý dokáže detegovať, sledovať a ničiť lietadlá, vrátane, bezpilotných, riadené strely a tiež taktické balistické rakety bol viackrát využitý vo vojnových konfliktoch, napríklad aj počas vojny v Perzskom zálive. Počas vojenského konfliktu v Sýrii ho NATO povolilo umiestniť aj na hraniciach s Tureckom ako obranu pred vypálenými raketami.

Systém Patriot zasahuje:

  • balistické rakety
  • rakety s plochou dráhou letu
  • lietadlá v malých aj veľkých výškach

Systém dokáže detegovať, sledovať, ničiť:

  • lietadlá
  • bezpilotné lietadlá
  • riadené strely
  • taktické balistické rakety

Z európskych krajín využívajú Patriot Poľsko, Švédsko, Nemecko, Holandsko, Grécko a Španielsko, Rumunsko. Ako prvé si ho zadovážilo Poľsko v roku 2018, protivzdušný systém kúpilo za 4,75 miliardy amerických dolárov. Slovensku dodá protivzdušný tento komplexný systém ochrany Nemecko na posilnenie protivzdušnej obrany. Americké sily ho majú vo výzbroji od roku 1984. Používajú ho aj Taiwan, Izrael, Japonsko, Kuvajt a Saudská Arábia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok