Žena previedla ukrajinskými hranicami cudzie deti. Oslovil ju zúfalý muž, ktorý narukoval

TA3/hm ČTK
1.3.2022 17:00

S mobilným telefónnym číslom ženy, s ktorou sa nikdy nestretla, prekročila Natalja Ablejevová hranicu z Ukrajiny do Maďarska s drahocenným sprievodom - dvoma cudzími deťmi.

Etiópia spoločne so Saudskou Arábiou prešetria streľbu na migrantov. Organizácia ukazuje na zločiny proti ľudskosti
TASR (ilustračné)

Pri čakaní na ukrajinskej strane hranice ju oslovil zúfalý 38-ročný muž z jej rodného mesta Kamjanec-Podilskyj, ktorý prišiel s malým synom a dcérou. Pohraničníci by mu však nedovolili odísť z krajiny. Ukrajina zakázala všetkým mužom vo veku 18 až 60 rokov opustiť krajinu, aby za ňu mohli bojovať. 

"Ich otec mi jednoducho obe deti odovzdal, dal mi ich pasy a veril mi, že ich prevediem na druhú stranu," uviedla 58-ročná Ablejevová, ktorú citoval spravodajský server The Guardian. Chlapček, ktorého poznala len niekoľko hodín, ju pevne stískal rukami okolo krku.

Ukrajinská matka oboch detí bola medzitým na ceste z Talianska, aby ich vyzdvihla a vzala do bezpečia. Otec dal Ablejevovej jej číslo a rozlúčil sa s deťmi, zababušenými v teplých bundách a čiapkach. Sama Ablejevová musela svoje dospelé deti nechať na Ukrajine. Syn je policajt, dcéra zdravotná sestra - ani jeden nesmie Ukrajinu na základe mobilizačného dekrétu opustiť. A tak vzala dve malé cudzie deti za ruku a spoločne prekročili hranice.

Na maďarskej strane v obci Beregsurány sa posadili na lavičku neďaleko stanu, ktorý tu slúži pre nepretržitý príliv utečencov cez hranicu. Chlapček plakal, keď konečne zazvonil mobilný telefón. Bola to jeho matka, ktorá prišla k hraničnému priechodu.

Tridsaťtriročná Anna Semjuková objala syna, a potom aj dcéru, ktorá ležala vyčerpane zabalená v ružovej deke. Poďakovala Ablejevovej, a potom sa obe ženy dlho objali a rozplakali. "Jediné, čo teraz môžem svojim deťom povedať, je, že všetko bude v poriadku," uviedla Semjuková. "Za týždeň alebo dva budeme doma," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok