Polícia bojuje proti proruským dezinformáciám. Rieši aj vyhrážky analytikom

TA3 TASR
1.3.2022 13:04

Polícia zaznamenala vyhrážky osobám pôsobiacim v rámci Policajného zboru na oddeleniach, ktoré sa venujú analytike. Súvisieť majú s bojom polície proti proruským dezinformáciám, ktoré sa snažia ovládnuť online priestor. Informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

Ilustračné foto
TA3 / David Duducz

Polícia nevylučuje, ide o koordinovanú činnosť osôb podporovanú rôznymi organizáciami. Polícia ubezpečuje verejnosť, že bude v práci pokračovať a nenechá sa zastrašiť vyhrážkami osôb a organizácií, ktoré šíria ruskú propagandu.

"Tieto osoby chcú svojimi atakmi eliminovať činnosť policajných analytikov, aby im naďalej neprekážali v ich snahe vyvolať informačný chaos," uviedla Bárdyová. Dodala, že v tejto súvislosti zachytili kamerové systémy neznámu osobu v blízkosti bydliska jedného z policajných analytikov. "Následne sa fotografie bydliska a vozidla, ktoré patrí nezúčastnenej osobe, objavili v online priestore s cieľom fyzického lynču. Z taktického hľadiska nebudeme k tomuto konkrétnemu prípadu poskytovať viac informácií," povedala hovorkyňa.

Dodala, že na internete boli doteraz publikované mená súkromných osôb, ktoré nijako nespolupracujú s políciou. Snaha o zverejnenie identít konkrétnych osôb je podľa jej slov štandardným dezinformačným nástrojom primárnych tvorcov dezinformácií. 

"Ich cieľom je vyvolanie virtuálnych a fyzických útokov voči konkrétnym osobám, čo je pre ich potreby efektívnejšie než boj proti 'anonymnej inštitúcii'. Tieto snahy sú taktiež dôkazom, že PZ koná efektívne a je veľkou prekážkou v činnosti osôb, ktoré šíria dezinformácie," skonštatovala hovorkyňa.

Hoaxy možno nahlásiť

Polícia pripomína, že jej primárnym komunikačným kanálom na vyvracanie dezinformácií je stránka na sociálnej sieti "Hoaxy a podvody – Polícia SR". Odporúča ju sledovať, zdieľať jej statusy a povedať o nej svojim známym. Stránka slúži podľa slov hovorkyne aj na prijímanie tipov, hoaxy možno nahlásiť formou súkromných správ.

"Nateraz dôrazne upozorňujeme verejnosť, aby v prípade vojny na Ukrajine sledovala informácie produkované oficiálnymi štátnymi orgánmi," zdôraznila polícia. Podčiarkla, že dôležité je nepodľahnúť panike a emóciám. 

"Každú informáciu mimo oficiálnych inštitúcií je nutné overiť z viac ako dvoch od seba nezávislých zdrojov," dodala. Upozorňuje, že v slovenskom internetovom priestore zaznamenáva v posledných hodinách zvýšenú snahu dezinformátorov o šírenie hoaxov s cieľom rozvrátiť spoločnosť a poštvať občanov proti sebe, čo vyvolá všeobecný chaos potrebný pre autorov nepravdivých správ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok