Prekvapivé vedľajšie účinky stresu. Takto dopadne váš sexuálny život

TA3/bd
28.2.2022 09:00

Bezsenné noci, prejedanie sa, oslabený imunitný systém — najčastejšie príznaky stresu sú vám pravdepodobne známe. Stres však môže spustiť aj menej známe vedľajšie účinky (psychické aj fyzické), ktoré by ste možno nečakali.

Prekvapivé vedľajšie účinky stresu. Takto dopadne váš sexuálny život
FreePik

1. Zábudlivosť

Ak máte problémy so sústredením, vinníkom môže byť stres. Stres a úzkosť môžu brániť vašej pozornosti a schopnosti zapamätať si veci. Ľudia s vyššími hladinami kortizolu (stresového hormónu) vykazujú zhoršenú pamäť.

2. Kožné problémy

Kožné reakcie ako žihľavka, vírusový exantém (eruptívna kožná vyrážka), akné a opary sa zdajú byť nešťastným príkladom vedľajšieho účinku, ktoré ľudia zažívajú v obdobiach extrémneho stresu. Stres spôsobuje, že naše telo produkuje hormóny ako kortizol a epinefrín, ktoré aktivujú kožné žľazy, aby produkovali mastnotu, čo môže byť faktorom pri akné a iných stavoch súvisiacich s pokožkou.

A čo viac, v stresujúcich situáciách máme tendenciu zanedbávať naše zvyčajné režimy starostlivosti o telo (znížený spánok, vynechanie rutiny umývania tváre pred spaním atď.), čo môže zhoršiť stav pokožky. 

stres FreePik

3. Znížená chuť na sex

Stratili ste libido? Zvýšený alebo chronický stres môže interferovať s hormonálnymi hladinami nášho tela, produkovať väčšie množstvo kortizolu a epinefrínu a účinok môže znížiť sexuálny záujem alebo túžbu. Ak je vaše telo v neustálom reaktívnom stave úteku alebo boja, strachu alebo paralýze v dôsledku stresu, tieto stavy nie sú práve priaznivé pre sex.

4. Stuhnuté svaly

Všimli ste si napätie v krku, chrbte alebo ramenách? Na vine môže byť stres. Naše telá sa vyrovnávajú so stresom tak, že prejdú do režimu bojuj alebo uteč, čo znamená uvoľnenie hormónov, ktoré pripravia naše svaly reagovať na čokoľvek, čo nás ohrozuje. Je to užitočné z krátkodobého hľadiska, spôsobí to však problémy, ak sme neustále v strese.

Svaly sa napínajú, aby sa chránili pred zranením počas stresových podmienok, takže nemusia dostať príležitosť relaxovať sa, ak je stres nepretržitý. A aby toho nebolo málo, stres a úzkosť môžu zintenzívniť vnímanie svalovej bolesti a znížiť schopnosť vyrovnať sa s ňou.

stres FreePik

5. Hnev

Podráždenosť je bežným príznakom chronického a dlhotrvajúceho stresu. Keď vaše telo uvoľňuje chemikálie v reakcii na vnímanú hrozbu, vaše srdce a dýchanie sa prudko rozbehnú, aby vám pomohli naštartovať sa. Výsledkom je, že sa budete cítiť napätí, náladoví a dokonca nahnevaní.

6. Problémy s črevami

Každý, kto niekedy zažil „nervózny žalúdok“, vie, že stres môže ísť priamo do vašich čriev. Chronický stres môže spôsobiť celý rad komplikácií, vrátane bolesti žalúdka, zápchy a hnačky. Je to preto, že vaše črevo a centrálny nervový systém neustále komunikujú. V skutočnosti sú tak úzko prepojené, že sa črevá často označujú ako váš „druhý mozog“.

stres FreePik

Stratégie na znižovanie stresu

Hoci je nemožné úplne odstrániť stres zo života, môžete sa naučiť lepšie zvládať každodenné stresové faktory, a tým zlepšiť svoju celkovú pohodu.

Hlboké dýchanie

Dychové cvičenia môžu upokojiť inštinkty „boja alebo úteku“ vášho tela a vyvolať relaxačnú reakciu.

Meditácia

Cvičenie meditácie, ktorá zahŕňa hlboké brušné dýchanie, vám môže pomôcť zbaviť sa negatívnych emócií, ktoré vám môžu spôsobovať psychický a fyzický stres. 

Témy: Stres Kortizol
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok