Aj čajom sa dá odbúrať stres aj strach z budúcnosti

TA3/db
24.2.2022 10:00

V období veľkého stresu môže byť šálka teplého čaju veľmi upokojujúca. Rôzne čaje majú rôzne vlastnosti a výhody, vďaka čomu sú niektoré druhy nápojov ideálne na zvládanie úzkosti. Od staroveku ľudia používali bylinné čaje na posilnenie svojho zdravia, zníženie stresu, úzkosti a na lepší spánok. Čaj pôsobí na každého inak kvôli rozdielom v chuti a úrovni jeho stresu. Takže nájsť ten správny pre vás môže znamenať niekoľko pokusov.

Aj čajom sa dá odbúrať stres aj strach z budúcnosti
FreePik

Ak hľadáte čaj, ktorý podporuje pokoj, pohodu a odpočinok, možno budete mať úspech s našimi tipmi. Majte na pamäti, že samotné pitie čaju pravdepodobne neodstráni vaše napätie. Zníženie stresu si vyžaduje kombináciu viacerých faktorov, ale určite pomáha aj konzumácia upokojujúcich čajov.

1. Zelený čaj

Zelený čaj je silný zdroj antioxidantov, odporúča sa zelený čaj bez kofeínu bohatý na theanín, aminokyselinu, ktorá je známa svojimi upokojujúcimi účinkami. Antistresové účinky theanínu boli potvrdené vedeckými štúdiami, tieto účinky však blokuje kofeín. Zelený čaj s nízkym obsahom kofeínu môže preto potlačiť stresovú reakciu. Zelený čaj je tiež spojený so zníženou úzkosťou.

2. Čierny čaj

Pitie čierneho čaju má mnoho výhod a jednou z nich môže byť zníženie úrovne stresu. Čierny čaj prirodzene obsahuje theanín, ale aj kofeín. Toto duo vytvára pohotovostný stav závislý od dávky. Denné pitie čierneho čaju pomáha zlepšiť relaxáciu a znížiť hladiny kortizolu. Popíjanie čierneho čaju môže podľa vedcov pomôcť aj pri zotavení sa zo stresu.

stres FreePik

3. Koreňový čaj ašvaganda

Ašvaganda je druh byliny. V tradičnej ajurvédskej medicíne sa používa po stáročia. Aj keď sa často používa na zvýšenie energie, jednou z jej výhod je úľava od stresu. Čaj z koreňa ašvagandy je vynikajúcou možnosťou na podporu zníženia stresu. Je jedným z mnohých rôznych typov adaptogénov, trieda bylín, u ktorých sa preukázalo, že znižujú reakciu na stres.

4. Čaj z medovky

Čaj z medovky je jeden z najlepších prírodných liekov na úzkosť. Je to liečivá bylina na pomoc pri znižovaní stresu. Často ho používajú bylinkári a je bezpečný aj pre deti. Aj keď je vo všeobecnosti dobre tolerovaný, môže spôsobiť nevoľnosť a bolesť brucha.

caj FreePik

5. Harmančekový čaj

Možno ste pred spaním siahli po teplej šálke harmančekového čaju. Je známy svojimi výhodami súvisiacimi s úľavou od stresu, napätými bolesťami hlavy, uvoľnenými svalmi a spánkom. Harmanček je známa upokojujúca bylina, ktorej aromatické vlastnosti ho predurčujú na akúkoľvek dennú dobu. Pre tých, ktorí potrebujú pomoc pri upokojení sa do postele, je harmanček aj mierne sedatívum. Znižuje úzkosť, podporuje pokoj a podporuje ospalosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok