Primátori hlavných miest krajín Vyšehradskej štvorky vyzvali na čo najprísnejšie sankcie voči Rusku

TA3 TASR
26.2.2022 15:58

Primátori hlavných miest krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a zakladajúci členovia Paktu slobodných miest vyjadrili spolupatričnosť s občanmi ukrajinských miest a obcí. Zároveň odsúdili ruskú agresiu a spoločne vyzvali na čo najprísnejšie sankcie.

kremeľ, moskva, 1140x
TASR/AP

"Zaväzujeme sa v rámci spolupráce medzi našimi mestami nájsť praktickú pomoc ukrajinským občanom a úradom za týchto mimoriadnych okolností. Chceme hlasno a jasne apelovať na svetových lídrov, aby zostali jednotní proti tomuto bezprecedentnému barbarskému činu a presadzovali čo najprísnejšie sankcie a kroky na zastavenie agresie na Ukrajine," uvádza sa vo vyhlásení, pod ktoré sa podpísali primátor Bratislavy Matúš Vallo, primátor Prahy Zdeňek Hřib, primátor Varšavy Rafal Trzaskowski a primátor Budapešti Gergely Karácsony.

Primátori hlavných miest V4 si myslia, že sankcie by mali zahŕňať odstrihnutie Ruska od "životne dôležitej vysoko zabezpečenej" platobnej siete SWIFT. Bez tvrdých opatrení podľa nich svet nedokáže toto "šialenstvo" zastaviť. "Zaväzujeme sa taktiež sledovať situáciu a robiť všetko, čo je v našich silách na to, aby sme obmedzili podozrivé aktivity Ruskej federácie v našich mestách. Nedovolíme, aby zahraničná propaganda rozdelila naše spoločnosti a solidaritu s naším susedom Ukrajinou," skonštatovali.

Zároveň oznámili, že organizujú a pripravujú humanitárnu pomoc, preverujú ubytovacie kapacity pre očakávaných utečencov. Chystajú sa poskytnúť im psychologickú a právnu podporu. "Tieto aktivity koordinujeme aj medzi našimi mestami, pričom využívame osvedčené postupy našich partnerov," vyhlásili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok