Neviete sa zbaviť jačmeňa v oku? Nečakajte, kým vám opuchne celá tvár

TA3/bd
25.2.2022 22:49

Dostať raz za čas jačmeň je skôr menšia nepríjemnosť. Ale mať ho na oku neustále znamená už problém. Jačmeň sú bolestivé, červené, hnisom naplnené hrbolčeky, ktoré sa tvoria na vonkajšej strane očného viečka. Môžu sa objaviť, keď dôjde k upchatiu žliaz vylučujúcich olej na očnom viečku a infikujú sa.

Neviete sa zbaviť jačmeňa v oku? Nečakajte, kým vám opuchne celá tvár
FreePik

Jačmeň sa niekedy môže vyvinúť náhodne. Za riziko jeho opakovania môžu napríklad aj tieto problémy: 

1. Alergia

Sezónne alebo environmentálne alergie na peľ, prach alebo plesne môžu zanechať vaše oči červené, opuchnuté a zapálené. A tento zápal môže zvýšiť pravdepodobnosť jačmeňa. Najväčšími rizikovými faktormi sú zápalové stavy na očnom viečku alebo na povrchu oka.

2. Červené oko

Infekcia, tiež nazývaná konjunktivitída, je ďalšou častou príčinou zápalu a môže vyvolať tvorbu jačmeňa. Červené oko je poznačené začervenaním, svrbením, hlienom alebo výtokom a pocitom, že máte v oku piesok. Väčšina prípadov je vírusová a jednoducho potrebuje svoj priebeh. Aplikácia teplých obkladov a používanie umelých sĺz môže zmierniť vaše nepohodlie a zvládnuť zápal, zatiaľ čo vaše telo bojuje proti infekcii.

3. Blefaritída

Ďalší zápalový stav oka, blefaritída, sa vyskytuje, keď je okolo kože očných viečok nadmerné množstvo baktérií. To môže spôsobiť začervenanie, opuch, svrbenie, slzenie očí a chrasty alebo šupinky podobné lupinám okolo očných viečok, čo môže zvýšiť riziko častých jačmeňov. Zabráňte hromadeniu baktérií a znížte riziko zaparenín. 

oko FreePik

4. Suché oko

Suché oko môže tiež zvýšiť úroveň zápalu v okolí oka, čo môže zvýšiť pravdepodobnosť zaparenia. Stav, ku ktorému dochádza, keď oči neprodukujú dostatok sĺz, môže spôsobiť, že vás oči budú páliť. Môžete si tiež všimnúť veľa vláknitých, hlienu podobných kúskov v očiach.

5. Suchá pokožka

Rovnako ako zápalové očné stavy, silne suchá, šupinatá koža môže tiež zvýšiť úroveň zápalu. Ak sa táto suchosť a zápal vyskytne v blízkosti oka alebo očných viečok, môže to viesť k rozvoju zaparenín. Pomôcť môže aj nanášanie hydratačného krému na báze masti alebo krému po kúpaní a počas dňa, vyhýbanie sa prípravkom na pokožku s pridanou vôňou a spustenie zvlhčovača, aby sa do vzduchu pridala vlhkosť.

6. Rosacea

Rosacea je známa tým, že spôsobuje začervenanie tváre podobné akné, ale môže tiež spôsobiť začervenanie, opuch a upchatie mazových žliaz okolo očných viečok a viesť k opakujúcim sa zápalom. Tento stav môže tiež zvýšiť riziko infekcií očných viečok, čo môže tiež pripraviť pôdu pre jačmeň. Steroidné očné kvapky alebo masti môžu znížiť opuch očí súvisiaci s rosaceou, zatiaľ čo umelé slzy môžu pomôcť udržať oči hydratované a bez baktérií.

oko FreePik

7. Zle riadený diabetes

Vysoká hladina cukru v krvi môže časom spôsobiť množstvo zdravotných komplikácií vrátane zvýšenej náchylnosti na infekcie. To by mohlo zahŕňať opakujúce sa očné infekcie. 

Kedy zavolať lekára

Zvyčajne je v poriadku začať si liečiť jačmeň doma. Navštíviť svojho lekára sa odporúča, ak:

  • Jačmeň sa nezlepší do 48 hodín
  • Zhoršuje sa namiesto toho, aby sa zlepšoval
  • Začne spôsobovať opuch okolo celého očného viečka alebo líca

Témy: Suché oko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok