Nedostatok vitamínu D sa podpíše na celom tele, od imunity po pokožku, sledujte sa

TA3/bd
25.1.2022 09:00

Vitamín D, známy aj ako „slnečný vitamín“, zohráva veľa úloh pri udržiavaní nášho dobrého zdravia. Ak ste väčšinu času vo vnútri a vaša pokožka nikdy neuvidí svetlo sveta, potom možno nemáte dostatok Déčka. V skutočnosti takmer polovica populácie trpí jeho nedostatkom.

Nedostatok vitamínu D sa podpíše na celom tele, od imunity po pokožku, sledujte sa
FreePik

Vitamín D je hormón (pretože si ho telo dokáže vyrobiť, keď príde do kontaktu so slnečným žiarením) aj vitamín (pretože ho môžete získať z určitých potravín). Získavanie vitamínu D zo stravy alebo z doplnkov môže byť rovnako dobré ako jeho získavanie zo slnka bez toho, aby ste sa museli obávať poškodenia pokožky.

Koľko vitamínu D potrebujeme?

Ľudia vo veku do 70 rokov potrebujú 600 IU (alebo 15 mcg) denne, zatiaľ čo dospelí nad 70 rokov potrebujú 800 IU (alebo 20 mcg). Ak nedodržíte minimálne odporúčané denné množstvo vitamínu D, môže to ovplyvniť celé vaše telo, od imunitného systému až po pokožku.

kosti FreePIk

Imunitný systém

Vitamín D hrá veľa úloh pri udržiavaní silného imunitného systému. Tlmí zápalovú reakciu spojenú s chorobou a zvyšuje imunitné proteíny. Príjem dostatočného množstva vitamínu D je spojený so znižovaním vírusových infekcií posilnením fyzickej imunitnej odpovede tela. Ľudia s nízkou hladinou hlásia častejšie kašeľ, nádchu a infekcie dýchacích ciest. Deti s krivicou spôsobenou nízkym obsahom vitamínu D trpia oveľa viac respiračnými infekciami ako deti s jeho dostatkom.

Kosti

Často vidíte vitamín D pridaný do doplnkov vápnika. Výrobcovia mlieka ho obohacujú o Déčko.  Toto párovanie má svoj dôvod – zdravie vašich kostí. Vitamín D pomáha telu absorbovať vápnik v každom veku, takže dostatočné množstvo vitamínu D a vápnika spolu môže pomôcť predchádzať osteomalácii (mäkké kosti) a osteoporóze (nízka hustota minerálov v kostiach).

akne FreePik

Svaly

Súvislosť medzi vitamínom D a zdravím kostí je jasná, nový výskum naznačuje, že nízke hladiny vitamínu D môžu ovplyvniť aj vaše svaly. Svalová slabosť bola zaznamenaná u ľudí s krivicou a osteomaláciou. Vedci tiež poznamenali, že nízke hladiny vitamínu D súviseli so znížením svalovej hmoty, čo by mohlo prispievať k pádom a zlomeninám, keď starnete.

Kĺby

Ak máte bolesti kĺbov alebo reumatoidnú artritídu, možno by bolo dobré nechať si skontrolovať hladinu vitamínu D. Výskumy naznačujú, že ľudia s reumatoidnou artritídou majú práve nedostatok vitamínu D. 

Pokožka

Nedostatok vitamínu D môže hrať úlohu aj v zdraví vašej pokožky. Ak máte ťažké akné, naplánujte si stretnutie na kontrolu hladín vitamínu D, ktoré vám môže pomôcť vyčistiť vašu tvár. Zápal hrá úlohu pri vzniku akné a nízka hladina vitamínu D môže prispieť k zápalu. Tiež sa zistilo, že u ľudí s akné znížené hladiny vitamínu D zvýšili objem mazových žliaz v koži.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok