Alergia na cibuľu existuje. Jej prejavy nemusíte postrehnúť

TA3/bd
21.1.2022 09:00

Cibuľa je zelenina s výraznou chuťou, bežne používaná v receptoch. Okrem toho má aj niekoľko použití v bylinnej medicíne. Nájdu sa však ľudia, ktorí majú ťažkosti s jej trávením. Tieto tráviace problémy môžu vyplývať buď z alergie, alebo z neznášanlivosti cibule.

Alergia na cibuľu existuje. Jej prejavy nemusíte postrehnúť
Pexels

Cibuľa patrí do skupiny zeleniny allium, ktorá zahŕňa aj cesnak, cibuľku, zelenú cibuľku, jarnú cibuľku, šalotku a pažítku. Obsahuje zapáchajúce zlúčeniny síry vrátane tiosulfinátov, sulfoxidov a sulfidov. Pomáha telu pestovať zdravé bifido baktérie, ktoré znižujú rast škodlivých baktérií. Cysteínsulfoxid je zlúčenina v cibuli zodpovedná za jej chuť. Spôsobuje aj známe slzenie očí, keď cibuľu krájate. Tieto zlúčeniny majú niekoľko liečivých vlastností.

cibula Pexels

Zlé trávenie

Inulín je vláknina prítomná v cibuli. Je prospešným zdrojom potravy pre zdravé baktérie vo vašich črevách. Konzumácia inulínu umožňuje vášmu telu udržiavať zdravú hladinu dobrých baktérií. Prítomnosť dobrých baktérií podporuje pravidelné vyprázdňovanie. Tiosulfináty v cibuli majú tiež antibakteriálne vlastnosti, ktoré však môžu poškodiť tieto prospešné baktérie. Jedinci citliví na tieto antibakteriálne vlastnosti môžu mať ťažkosti s trávením jedla po zjedení cibule, najmä tej surovej.

cibula Pexels

Alergia a intolerancia

Na cibuľu môžete mať buď vnútornú alebo vonkajšiu alergiu. Lokálna alergia má za následok kontaktnú dermatitídu. Na druhej strane z konzumácie cibule vzniká vnútorná alergia. Medzi jej príznaky patrí nadúvanie, plynatosť, hnačka a nevoľnosť. Ak sa u vás prejavia tieto príznaky, môže ísť o alergiu, alebo neznášanlivosť na cibuľu. Ak máte neznášanlivosť, príznaky môžete zmierniť jej vylúčením zo svojho jedálnička.

cibula Pexels

Na tlak aj astmu

Podľa odborníkov môžu antibakteriálne vlastnosti tiosulfinátov cibule pomôcť v boji proti škodlivým baktériám vrátane Bacillus subtilis, salmonely a E. coli. Ďalšie zlúčeniny v cibuli vám znižujú krvný tlak, dokážu zabrániť zrážaniu krvi, vyvolať potenie a fungovať ako dekongestant. Cibuľa má tiež antialergénne, antimikrobiálne a antiastmatické vlastnosti.

Témy: zelenina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok