Rusi útočili na detský domov a škôlku. Činy by mohli byť na súde kvalifikované ako vojnové zločiny

TA3 TASR
25.2.2022 18:38

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v piatok avizoval, že Ukrajina predloží Medzinárodnému trestnému súdu v Haagu materiály o ostreľovaní detského domova v lokalite Vorzeľ a materskej školy v Ochtyrke, pretože by mohli byť kvalifikované ako vojnové zločiny a porušenie Rímskeho štatútu. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Kuleba: Ukrajine a Západu sa podarilo zabrániť Rusku v eskalácii
TASR/AP

Kuleba na svojom twitterovom konte napísal, že rezort diplomacie spoločne s generálnou prokuratúrou zhromažďujú dôkazový materiál o týchto i ďalších útokoch a po skompletizovaní ich "okamžite" pošlú do Haagu. "Zodpovednosti sa nevyhnú," zdôraznil Kuleba podľa Sky News.      

Ako informovala táto britská televízna stanica, detský domov v meste Vorzeľ v Kyjevskej oblasti, v ktorom bolo v čase útoku 50 detí, sa v piatok dostal pod paľbu.

Zasiahnutá budova

Podľa ukrajinskej generálnej prokurátorky Iriny Venediktovej budovu zasiahol šrapnel vypálený pravdepodobne z viacnásobných odpaľovacích raketových systémov Grad.

Následne sa objavila informácia, že počas ostreľovania materskej školy v meste Ochtyrka v Sumskej oblasti prišli o život traja ľudia a zranených bolo 17 detí, z ktorých tri sú v kritickom stave. Komisárka Najvyššej rady Ukrajiny pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová upozornila, že ruskou inváziou na Ukrajinu bolo porušené právo detí na život, zdravotnú starostlivosť a dôstojné podmienky pre život a rozvoj garantované článkom 6 Dohovoru OSN o právach dieťaťa.

Poukázala aj na prípady úmrtia troch detí hlásené počas bojov na Ukrajine, ktoré podľa nej dokazujú, že "každá vojna je vojnou proti deťom".

Organizácia Save the Children na svojom webe v piatok informovala, že pri útoku na obec Semychatky v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny prišiel o život 17-ročný chlapec a ďalšie dve deti zahynuli pri ostreľovaní na východnej Ukrajine, jedno v obci Čugujeve v Charkovskej oblasti a druhé v Mariupole v Doneckej oblasti.

O život prišli aj dvaja učitelia, keď ich školu v meste Horlivka na východnej Ukrajine zasiahla raketa.

Nebezpečenstvo fyzickej ujmy

Podľa organizácie Save the Children je vysoko pravdepodobné, že ak budú boje pokračovať, počet obetí detí a škody na objektoch, ako sú školy a nemocnice, vzrastú, a to najmä v husto obývaných oblastiach.

Upozornila tiež, že každému zo 7,5 milióna detí na Ukrajine hrozí vážne nebezpečenstvo fyzickej ujmy, vážneho emocionálneho utrpenia a vysídlenia. "Deti už prežili osem rokov konfliktu, znášali násilie, ostreľovanie a boli vysídlené zo svojich domovov. Stačilo. Akákoľvek vojna je vojnou proti deťom. Musíme vynaložiť maximálne úsilie na urýchlené nájdenie diplomatického riešenia a ochranu detí," píše sa vo vyhlásení humanitárnej organizácie.

Save the Children pôsobí na Ukrajine od roku 2014 a poskytuje základnú humanitárnu pomoc deťom a ich rodinám. Zahŕňa to podporu ich prístupu k vzdelaniu, poskytovanie psychosociálnej podpory, distribúciu teplého oblečenia a hygienických potrieb, ako aj poskytovanie peňažných grantov rodinám, aby mohli uspokojiť základné potreby, ako sú jedlo, nájomné a lieky, alebo aby mohli investovať do nových podnikateľských projektov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok