Stratégia útoku sa nepripravovala včera, máme tu výsledky dlhodobých plánov, hovorí Hegerov poradca

TA3
24.2.2022 18:00

Rusko útočí na Ukrajinu zo všetkých strán, civilné obyvateľstvo sa pripravuje na najhorší scenár. Invázia ruských jednotiek na Ukrajinu vyvolala v krajine chaos a paniku. Na masívnu migračnú vlnu sa pripravujú susedia Ukrajiny, vrátane Slovenska. Aktuálne informácie z diania u nášho východného suseda priniesol poradca predsedu vlády Slovenskej Republiky pre Ukrajinu Eduard Buraš.

Svet pred a po invázii

Ako povedal Buraš, môžeme zabudnúť na to, aký bol svet pred útokom. "Môžeme len dúfať, že svet, ktorý nás čaká, sa bude len trochu podobať tomu, ktorý sme mali do štvrtka. Nie je to hrozba, nie je to strašenie, je to realita," vyjadril sa. Buraš povedal, že vo štvrtok mal už skoro ráno telefonát s ukrajinskými partnermi, s ktorými pripravuje podujatie Dni Ukrajiny v Košiciach. Tí mu s plačom oznámili, že ich krajinu napadli, strieľa sa, ozývajú sa výbuchy, nastáva chaos.

Ruské bombardovanie raketami stredného doletu označil Buraš za zarážajúce. "Bombarduje sa nielen východná časť Ukrajiny, ale aj jednotlivé vybrané úseky pre infraštruktúru," povedal. Na Ukrajine nefungujú bankomaty, je tam problém s pohonnými hmotami a nie je miesto vo vlakoch, ktoré smerujú do Užhorodu, ktorý je ako centrum Zakarpatska najbližšie k Európskej únii.

Na Ukrajine síce nemôžeme zasiahnuť vojensky, ale podľa Buraša okrem prejavov solidárnosti vieme aj reálne pomôcť. "Sami si musíme povedať, prečo od roku 2014, keď začal vojnový konflikt, to dospelo k štádiu, že dnes máme svojho suseda v obkľúčení vojsk Ruskej federácie," vyjadril sa Buraš. Zdôraznil, že na rozdiel od Slovenska, ktoré je v Európskej únii a NATO, nemá Ukrajina žiadnu ochranu a "je v područí vôle či nevôle prezidenta Ruskej federácie Putina".

Bombardovanie bratov?

Buraš pripomenul, že ukrajinský minister obrany vyzval Ukrajincov, ktorí sú schopní a zdraví, aby sa prihlásili s dokladmi na miesta, kde dostanú muníciu a výzbroj, aby mohli brániť Ukrajinu. Zdôraznil, že odpoveď na otázku, kde sa Putin zastaví, alebo čo ho zastaví, nemáme.

"Toto je stratégia, ktorá sa nepripravovala ani včera, ani predvčerom, sú to veci, ktoré boli pripravované z dlhodobého hľadiska a dnes tu máme ich výsledok," povedal Buraš. "Nemyslím si, že by niekto z politikov, historikov, diplomatov a ľudí, ktorí sa venujú tejto problematike, tušili, že Putin povie, že Ukrajina nemá svoju históriu, nemá svoje hranice, že je súčasťou Ruska, že im patrila a bude patriť, že tam žijú ich bratia. Keď tam žijú bratia, prečo bombardujeme našich bratov?" pýta sa Buraš.

Keď Putin podlísal dekrét o separatistických republikách, mohli sme na záberoch médií malé jasajúce skupinky ľudí. "Toto je vzorka toho všetkého? A ostatné tisíce ľudí, ktorí su proti tomu a demonštrovali v Charkove?" kritizuje Buraš.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok