Z Donbasu evakuujú aj vlakmi. Porošenko vytvára štáb na posilnenie obrany Kyjeva

TA3 TASR
24.2.2022 15:36

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok oznámil vytvorenie vojenského štábu s cieľom posilniť obranu mesta Kyjev.

Petro Porošenko 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Čas na slová vypršal. Nepriateľ je na našom území. Musíme chrániť a ubrániť Ukrajinu a Kyjev," napísal Porošenko na svojom konte na sieti Twitter. Ukrajinské železnice (Ukrzaliznycia) spúšťajú prevádzku evakuačných vlakov na prepravu obyvateľov Ukrajiny z Luhanskej, Doneckej a Odeskej oblasti. Prvé takéto vlaky vypravia ešte vo štvrtok. Presné časy ich odchodov spoločnosť neoznámila z bezpečnostných dôvodov, informoval denník Ukrajinská pravda.

Zásoby potravín

V spoločnosti Ukrzaliznycia informovali, že všetky vlaky do Kyjeva a z neho jazdia podľa cestovného poriadku. Kancelária ukrajinského prezidenta informovala, že zásoby potravín a ďalších životne dôležitých produktov v obchodných reťazcoch na Ukrajine vydržia 15 až 20 dní.

Kancelária prezidenta súčasne pripustila, že situácia sa môže zmeniť kvôli špekulatívnemu dopytu. Spravodajský web Gazeta.ru informoval, že sieť reštaurácií rýchleho občerstvenia McDonald´s vzhľadom na situáciu na Ukrajine dočasne zatvára všetky svoje pobočky.

Ihor Terechov, primátor mesta Charkov (Charkiv) ležiaceho v blízkosti styčnej línie v Donbase, prostredníctvom svojho konta na Facebooku informoval, že v meste sú otvorené všetky kryty civilnej obrany a úkryty pred bombami. Vyzval obyvateľov mesta, aby ich v prípade zhoršenia situácie použili. Na Charkovčanov sa obrátil "s prosbou, aby dnes zostali doma a ak je to možné, zachovali pokoj".

Vojenská operácia

Táto situácia je dôsledkom toho, že ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách ohlásil začiatok špeciálnej vojenskej operácie v Donbase na východe Ukrajiny.

Vojenské akcie sú podľa Putina namierené "proti tým, ktorí si vzali Ukrajinu a jej ľud za rukojemníkov". Povedal tiež, že cieľom je "denacifikácia a demilitarizácia" Ukrajiny. Deklaroval, že režim v Kyjeve pácha genocídu na východe krajiny a že spravodlivosť a pravda sú na strane Ruska. Tvrdil aj to, že zodpovednosť za krv bude na rukách Ukrajincov a že Rusko nemá v pláne okupovať územie Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok