TA3 z ukrajinského Mariupoľa: Cesty sú smrteľne nebezpečné. Hlavný útok zrejme vedie na centrum krajiny

TA3
24.2.2022 12:54

Ukrajinské médiá hlásia výbuchy na rôznych miestach krajiny, v Charkove, Krematorsku, Odese či Mariupole. V meste Mariupoľ sa nachádza aj český novinár a spolupracovník TA3 Martin Dorazín. Potvrdil, že mesto je zatiaľ pod kontrolou ukrajinských síl.

TA3 z ukrajinského Mariupoľa: Cesty sú smrteľne nebezpečné. Hlavný útok zrejme vedie na centrum krajiny
TASR/AP

Zákaz presúvania ľudí

Obyvatelia Mariupoľa aktuálne nemajú ako opustiť mesto, keďže cesty "sú odrezané a smrteľne nebezpečné". Starosta mesta vyzval ľudí, aby ostali doma a ukryli sa v pivniciach, priblížil Dorazín. "Pred chvíľou bolo počuť dlhú salvu, ktorú odpálila ukrajinská protivzdušná obrana, takže je pochopiteľné, že nepriateľ Ukrajiny sa tu môže nachádzať prakticky kdekoľvek, na severe či na západe, a ľudia sa veľmi nemajú kam uchýliť," priblížil.

"Ostatné oblasti Ukrajiny sú taktiež smrteľne nebezpečné," povedal novinár s tým, že úrady už zakázali presúvanie obyvateľov medzi oblasťami, aby sa nevystavovali riziku. Dorazín doplnil, že v Kyjeve si ľudia všimli "doslova hejná vrtuľníkov". "Miestni ľudia napočítali až 30 vrtuľníkov, najmenej dva sa Ukrajincom podarilo zostreliť. Samozrejme, ruská presila je zjavná," vysvetlil Dorazín. Poznamenal, že sa zdá, že Rusko je odhodlané ku všetkému.

"Veľmi napätá situácia je na juhu okolo Odesy a Chersonu, kde postupujú ruské tanky pozemnou cestou z Krymu. Zo severu sú hlásené ďalšie prekročenia hranice ruskou vojenskou technikou smerom na Kyjev, Charkov a podobne," infomoval Dorazín.

Rozdeliť Ukrajinu

Podľa Dorazína sa momentálne zdá, že hlavný úder je vedený na centrum Ukrajiny, na vojenskú veliteľskú štruktúru v Kyjeve a taktiež na juhu okolo Odesy a Chersonu. "Vyzerá to, že cieľom tejto časti ruskej operácie je Ukrajinu prinajmenšom rozdeliť, oddeliť centrálnu Ukrajinu od východnej, východnú časť od južnej a západnej Ukrajiny," priblížil novinár. 

Dorazín doplnil, že situácia nie je dobrá ani pri hraniciach s Poľskom, obyvatelia Ľvova sú v krytoch, pretože tam bol vyhlásený letecký poplach. Mimoriadne nebezpečná oblasť je v blízkosti hraníc s Bieloruskom. "Ľuda sa odtiaľ snažia dostať do Poľska či na Slovensko," priblížil s tým, že na hraniciach sú kolóny.

Celý rozhovor s Martinom Dorazínom si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok