Najlepšia prírodná medicína na obličkové kamene. Nebolí, chutí a pomôže s ich odstránením

TA3/bd
23.2.2022 19:00

Nie ste jediní, kto nemyslí na svoje obličky intenzívne každý deň, hoci by mal. Obličky sú dôležitý orgán, ktorý filtruje krv a odstraňuje odpad prostredníctvom moču. Pokiaľ teda nemáte dočinenia s obličkovými kameňmi.

Najlepšia prírodná medicína na obličkové kamene. Nebolí, chutí a pomôže s ich odstránením
FreePik

Obličkové kamene sú hnedá hmota, ktorá sa tvorí v obličkách. Môžu byť maličké ako zrnko soli alebo – v zriedkavých prípadoch – veľké ako golfová loptička! Vytvárajú sa vtedy, keď máte v moči vysoké hladiny určitých minerálov, ktoré potom kryštalizujú do hrudkovitých „kamienkov“.

A sú veľmi bolestivé! Medzi najčastejšie príznaky patrí ostrá bolesť v boku, chrbte, žalúdku alebo slabinách, krvavý, zakalený alebo páchnuci moč, časté močenie a pocit pálenia pri močení. Ak máte nejaké znepokojujúce príznaky, prvým krokom je ísť na vyšetrenie.

Pokiaľ ide o odstránenie existujúceho obličkového kameňa, ten musí prejsť močom. Nie je možné kameň „rozpustiť“ doma, ale ak je dosť veľký alebo bolestivý, urológ môže kameň chirurgicky odstrániť alebo rozdrviť ultrazvukom na malé kúsky, ktoré sa dajú ľahšie vymočiť.

voda FreePik

1. Pite veľa vody

Konzumácia vody môže pomôcť urýchliť prechod obličkových kameňov. Riziko, že vám narastie kameň sa každým vypitým pohárom znižuje. Voda riedi koncentráciu minerálov vo vašom moči, takže je menej pravdepodobné, že budú kryštalizovať. Ak už kameň máte, stále je na mieste piť veľa vody, aby kameň prešiel vaším vylučovacím systémom rýchlejšie. 

2. Vyskúšajte DASH diétu

Dodržiavanie DASH diéty je jedným z najlepších domácich liekov na obličkové kamene. Znižuje riziko obličkových kameňov. Tento stravovací plán má nízky obsah nasýtených tukov a cukru, je bohatá na ovocie, zeleninu a celé zrná a zahŕňa nízkotučné mliečne výrobky, orechy, semená, ryby, hydinu a fazuľu. DASH diéta pomáha aj pri chudnutí. Je to dobrá správa, pretože obezita a prírastok hmotnosti sú spojené so zvýšeným rizikom obličkových kameňov.

sol FreePik

3. Znížte množstvo sodíka

Vždy skontrolujte obsah sodíka na balených potravinách. Sodík zvyšuje riziko obličkových kameňov o 60 percent. Dospelí by mali prijať menej ako polievkovú lyžicu soli denne! Na obmedzenie sodíka je vhodné kontrolovať nutričné štítky na balených potravinách, aby ste sa uistili, že denná hodnota sodíka je 5 percent alebo menej na jednu porciu. Jedzte viac doma a vyhýbajte sa spracovaným potravinám, rýchlemu občerstveniu, mäsu na obed a konzervovanej polievke a zelenine, ktoré majú tendenciu mať vysoký obsah soli. Keď kupujete balené potraviny, hľadajte štítky s nízkym alebo žiadnym obsahom soli.

4. Obmedzte potraviny s vysokým obsahom oxalátov

Ak viete, že ste náchylní na kamene z oxalátu vápenatého, obmedzte potraviny bohaté na oxaláty, ktoré skonzumujete za deň. Patrí sem zelenina ako špenát, rebarbora, repa, fazuľa, sójové bôby a orechy ako mandle a kešu oriešky. Pretože väčšina potravín s vysokým obsahom oxalátov je súčasťou zdravej výživy, poraďte sa so svojím lekárom, aby ste sa uistili, že obmedzenie oxalátov je pre vás neškodné.

citron FreePik

Prospešná citrónová šťava

U niektorých ľudí sú obličkové kamene spôsobené nízkymi hladinami citrátu, zlúčeniny v moči, ktorá pomáha predchádzať premene minerálnych usadenín na kamene. Konzumácia deci citrónovej šťavy denne môže výrazne zvýšiť obsah citrátu v moči. Konzumácia citrónovej aj pomarančovej šťavy pomáha chrániť pred tvorbou samotných kameňov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok