Potraviny, ktorými zvyšujeme riziko demencie. Na stole ich máte každý deň

TA3/bd
5.12.2021 14:00

Ak chcete mať ostré myslenie, nielen dnes, ale aj s pribúdajúcim vekom, musíte svoj mozog kŕmiť dobrými vecami. Strava plná rastlinných jedál, ako je listová zelenina, bobuľové ovocie, orechy, olivový olej, fazuľa a ryby bohaté na omega-3, znižuje riziko demencie.

Potraviny, ktorými zvyšujeme riziko demencie. Na stole ich máte každý deň
FreePik

Existuje však veľa potravín, ktoré pravidelne jeme, ale neslúžia ako to najlepšie palivo pre mozog. Tým, že ich obmedzíte, alebo dokonca vylúčite, môžete podporiť svoju mozgovú silu. Tu je päť potravín, ktoré treba prehodnotiť:

1. Pečivo

Potraviny ako šišky a croissanty a celkovo pečivo je často zdrojom trans-tukov, prázdnych kalórií a pridaného cukru. Tento typ jedla je nevhodný pre zdravie mozgu, pretože vedie k zápalu. Sú to potraviny, ktoré nepodporujú zdravý črevný mikrobióm, ktorý je hlavným regulátorom zápalu. Keď mozog zápasí so zápalom, ovplyvňuje to tri okruhy: vašu náladu, úzkosť a schopnosť sústrediť sa alebo vašu kognitívnu kapacitu.

pecivo FreePik

2. Potraviny s vysokým glykemickým indexom

Potraviny s vysokým GI zvyšujú hladinu cukru v krvi a medzi diétami s vysokým GI a depresiou, najmä u starších žien, je spojenie aj s kognitívnym poklesom s vekom. Jednoduchý spôsob, ako sa zamerať na lepšiu reguláciu cukru v krvi, je zvýšiť množstvo vlákniny v potrave.

Info: Jesť viac ovocia a zeleniny vám pomôže zvýšiť množstvo vlákniny v strave.

kolace FreePik

3. Alkohol

Pravdepodobne viete, že vaša myseľ nie je po pár pohárikoch najostrejšia. Výskum to potvrdzuje. Niektoré štúdie zistili, že ani ľahké pitie nie je žiadny kľúč k ochrane zdravia. 

alkohol FreePik

4. Umelé potravinárske farbivo

Konzumácia skutočných, plnohodnotných potravín, je skvelá v tom, že sa úplne vyhýbate pridaným farbivám. A práve tento typ stravovania je zdravý pre váš mozog. Ľudia s depresiou, ktorí konzumujú zlú stravu a prešli by napr. na stredomorský spôsob stravovania, by mali podľa výskumov oveľa lepšie psychologické výsledky.

steak FreePik

5. Spracované mäso

Jednou z najvýznamnejších moderných potravín, ktoré potláčajú duševné zdravie, je spracované mäso. Upravte spotrebu hovädzieho mäsa tak, aby ste jedli menej hamburgerov a steakov a viac napr. duseného mäsa. Svoj jedálniček by ste mali viac zamerať na rastlinné potraviny. 

Témy: potravina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok