Zaberú sankcie na Rusko? Poslanci vyzdvihli jednotu EÚ, Osuský prirovnal Putina k Hitlerovi

TA3
22.2.2022 21:38

Ruská armáda vstúpila na územie Ukrajiny. Európska únia reaguje zatiaľ balíkom sankcií, podarí sa im prinútiť Putina k návratu za rokovací stôl? Mnohí politici veria, že na diplomatické riešenia ešte nie je neskoro. V Téme dňa sme o aktuálnej situácii diskutovali s Mariánom Kérym, Petrom Kmecom, Andrejom Stančíkom a Petrom Osuským.

tema_10.jpg
TA3

"Táto situácia je doslova déjà vu, Putin kráča cestou Adolfa Hitlera," vyhlásil poslanec národnej rady Peter Osuský. Kéry oponoval s tým, že toto prirovnanie je podľa neho prisilné a nesúhlasí s tým. Pre Slovensko je však podľa neho obzvlášť dôležité, aby sa medzinárodné právo rešpektovalo.

Strana Hlas podľa Petra Kmeca odsudzuje akékoľvek porušovanie medzinárodného práva. Pre Slovensko je to životne dôležitý princíp. "Prejav Putina bol veľmi alarmujúci, došlo k prepisovaniu dejín a k ideám o oživení cárskeho Ruska," dodal.

Koalícia a opozícia majú byť za jedno

Podľa Andreja Stančíka bolo všetko naplánované vopred. Prejav Putina a následná invázia sú podľa jeho slov toho dôkazom. Zároveň oznámil, že Kéry už k téme zvolal bezpečnostný výbor v národnej rade. "Toto sú otázky, kde koalícia a opozícia musia ťahať za jedno, ide o otázku národnej bezpečnosti," povedal. V rámci bezpečnostného výboru chcú prijať uznesenie, ktoré rázne odsúdi kroky Ruska.

Kmec považuje za dôležité v aktuálnej situácii najmä sankcie. "Som zástanca toho, aby aj Európska únia začala realizovať spoločné nákupy plynu, aby Rusko nemohlo vydierať a používať plyn ako zbraň," dodal s tým, že v rámci EÚ je dôležité hľadať aj formy spolupráce a pomoci Ukrajine. Stančík by sa nebránil ani tomu, keby sme Ukrajincom poskytli aj vojenský materiál. "Treba jasne povedať, že Rusko je agresorom a Ukrajina obeťou," dodal.

Lídri sa zatiaľ spoliehajú na sankcie

Kéry mal však na niektoré veci iný názor. "Ak si viete teraz predstaviť, že Ukrajina by bola členom NATO, tak len prilievate olej do ohňa. Tento konflikt vznikol preto, že Rusko sa cíti ohrozené tým, kam by sa mohla posunúť hranica NATO," uviedol s tým, že podľa neho ani sankcie neprinútia Putina k zmene rétoriky.

"Ekonomické sankcie škodia EÚ aj Rusku, nie som ich zástancom. To, že sme členom NATO, ešte neznamená, že sa máme správať stádovito," dodal. Stančík spresnil, že sankcie môžu pomôcť, sú totiž cielené na ľudí okolo Putina a oligarchov. Kmec chápe sankcie ako prinútenie Putina k návratu za rokovací stôl. "Musíme držať jednotu, správne načasovanie a rozsah sankcií, mali by fungovať odstrašujúco," vysvetlil.

Ako sa môže ešte situácia vyvinúť? Pre Kéryho bude kľúčové to, ak si Putin a Biden sadnú za jeden rokovací stôl. Osuský sa spolieha na to, že Biden necúvne, na problém by nazeral aj z pohľadu obetí agresie. Podľa Stančíka potrebujeme najmä jednotný a koherentný postup Európskej únie. Kéry sa obáva o to, aký budú mať sankcie dopad aj na Slovensko. Rusko však podľa neho našu krajinu nemá dôvod napadnúť.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok