Škodí nám akrylamid, ktorý pijeme v káve? Vedci varujú pred rakovinou

TA3/bd
22.2.2022 09:00

Káva sa môže pochváliť veľkými zdravotnými výhodami, no v posledných rokoch sa vedú znepokojujúce diskusie o tom, či existuje spojenie medzi jej konzumáciou a rakovinou. V závislosti od toho, kedy a kde bola vaša káva vyrobená, sa môžete stretnúť s chemikáliou zvanou akrylamid.

Škodí nám akrylamid, ktorý pijeme v káve? Vedci varujú pred rakovinou
FreePik

Existujú krajiny, kde musí kávový nápoj obsahovať štítok, ktorý spotrebiteľov varuje pred prítomnosťou akrylamidu, ktorý je podozrivým karcinogénom. Môžeme sa teda stále spoľahnúť na konzumáciu kávy bez toho, aby sme sa obávali, že spôsobí rakovinu?

Čo je vlastne akrylamid?

Akrylamid je chemikália používaná v mnohých priemyselných odvetviach od výroby papiera, farbív a plastov až po úpravu pitnej vody. Vzniká tiež prirodzene chemickou reakciou, keď sa určité potraviny zahrievajú pri vysokých teplotách. Niektoré z hlavných potravinových zdrojov obsahujúcich akrylamid zahŕňajú hranolky, zemiakové lupienky, potraviny vyrobené zo zŕn (ako raňajkové cereálie, sušienky a toasty) aj káva.V prípade kávy sa akrylamid tvorí počas procesu praženia.

káva FreePik

Je akrylamid nebezpečný?

S varovnými štítkami na niektorých obaloch kávy vás môže informácia o jeho prítomnosti znepokojiť. Niektorí vedci sa obávajú, že akrylamid (tiež klasifikovaný ako neurotoxín) vo vašej strave sa môže časom postupne v tele hromadiť a spôsobiť neuropatiu (poškodenie nervov alebo dysfunkciu).

A čo viac, akrylamid je podozrivý ako „pravdepodobný ľudský karcinogén“. Niektoré výskumy skutočne zistili zvýšené riziko rakoviny vaječníkov a endometria u postmenopauzálnych žien, ktoré konzumujú jedlo a nápoje s vysokým obsahom akrylamidu, ako je aj káva.

Info: Súvislosť medzi rakovinou a akrylamidom si vyžaduje ďalší výskum.

káva FreePik

Aké množstvo akrylamidu je bezpečné?

Stále neexistuje dostatok výskumov o chronickej expozícii (denne po celé roky) a kumulatívnom účinku akrylamidu. To znamená, že akrylamid sa zdá byť v malých dávkach stále bezpečný. Obsahujú niektoré druhy kávy viac akrylamidu ako iné? Množstvo akrylamidu v káve pravdepodobne súvisí so spôsobom jej spracovania. Čím viac je výrobok spracovaný z pôvodnej suroviny pomocou praženia, baliacich procesov a pridaných chemikálií na predĺženie jeho trvanlivosti, tým väčšia je šanca, že má vysoký obsah akrylamidu.

V skutočnosti produkty ako instantná káva, ktoré často vyžadujú viac spracovania, môžu mať obzvlášť vysoký obsah akrylamidu. Instantná káva môže obsahovať až dvojnásobok akrylamidu ako čerstvo pražená káva.

káva FreePik

Hoci sú potrebné ďalšie epidemiologické štúdie, zdá sa, že súčasné dôkazy podporujú myšlienku, že obsah akrylamidu v káve je vo všeobecnosti bezpečný. Inými slovami, nemusíte kávu vylučovať z vašej každodennej rutiny.  Navyše, niektorí by mohli namietať, že zdravotné prínosy kávy prevažujú nad jej relatívne nízkym obsahom akrylamidu. Napríklad vieme, že je plná silných antioxidantov a polyfenolov, ktoré sú spojené s nižším rizikom niektorých druhov rakoviny a iných chronických ochorení. To však neznamená, že by ste mali popíjať neobmedzené množstvo kávy. Konzumácia príliš veľa kofeínovej kávy môže zase zvýšiť krvný tlak a viesť k nespavosti. 

Info: Pre väčšinu ľudí je v poriadku až 400 miligramov kofeínu denne (približne štyri šálky kávy).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok