Má biely chlieb vôbec nejakú vlákninu? Dôvody, pre ktoré by vám to nemalo byť jedno

TA3/bd
7.10.2021 09:00

Jemná chuť a textúra bieleho chleba je ideálna na sendviče a toasty a je obzvlášť príťažlivá pre deti. Chuť, farba a textúra tohto chleba sú však drahé. Proces rafinácie, vďaka ktorému je pšeničná múka belšia a sladšia, odstráni mnoho prospešných živín a vlákniny pšenice. Biely chlieb obsahuje určité množstvo vlákniny, ale nie je to jej ideálny zdroj.

Má biely chlieb vôbec nejakú vlákninu? Dôvody, pre ktoré by vám to nemalo byť jedno
FreePik

Obsah vlákniny

Biely chlieb je potravina s nízkym obsahom vlákniny. Jeden stredne veľký plátok obsahuje 0,6 g vlákniny. Muži vo veku 19 až 50 rokov potrebujú 38 g denne a ženy v tejto vekovej skupine asi 25 g denne. Štyri krajce bieleho chleba dodávajú iba pár percent dennej potreby vlákniny.

Nerozpustná 

Väčšina vlákniny v bielom chlebe je nerozpustná. Je to tá, ktorá je prítomná v zrnách, fazuli a zelenine. Na rozdiel od rozpustnej vlákniny sa nerozpustná vláknina nerozpúšťa v tráviacom trakte. Namiesto toho dodáva objem odpadovým látkam vo vašom tráviacom trakte, robí ich jemnejšími a pomáha im ľahšie sa v nich pohybovať. Tento druh vlákniny tiež prispieva k pocitu plnosti, ktorý vám môže pomôcť, ak sa snažíte menej jesť, aby ste schudli.

chleba FreePik

Správna voľba

Plátok celozrnného chleba poskytuje asi 1,9 g vlákniny, čo je výrazne viac ako množstvo v bielom chlebe. Celozrnný chlieb je tiež bohatší na živiny, ako sú vitamíny E a vitamíny B-komplexu. Vďaka týmto faktorom je celozrnná pšenica a iné celozrnné pečivo celkovo zdravším výberom ako biely chlieb.

Ak nemáte radi hnedý celozrnný chlieb, alternatívou je celozrnný chlieb vyrobený z bielej pšenice. Biela pšenica nevyžaduje rafináciu, aby vytvorila farbu a chuť typického bieleho chleba, takže väčší obsah živín v zrne zostáva nedotknutý. Chlieb z bielej pšenice je spracovanejší ako celozrnný a môže obsahovať viac aditív, takže celozrnné výrobky sú stále zdravšou možnosťou.

sedvic FreePik

Kde je viac vlákniny

Ak dávate prednosť rafinovanému bielemu chlebu pred celozrnným pečivom, ale potrebujete vo svojej strave viac vlákniny, pridajte napr. viac zeleniny do sendvičov. Ľadový šalát obsahuje 0,7 g vlákniny na šálku. Nakrájaný zeler, nastrúhaná kapusta, nastrúhaná mrkva alebo cvikla a nakrájaná brokolica alebo karfiol tiež dodajú vlákninu a živiny vašim chlebíkom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok