Redukuje vrásky aj celulitídu. Ktorý kolagén si vybrať, aby fungoval práve vám?

TA3/bd
21.2.2022 18:00

Kolagénové doplnky prichádzajú v mnohých formách – vrátane práškov, piluliek, pleťových vôd, elixírov, smoothies a sú údajne dobré na všetko od pokožky po kĺby. Ale ako fungujú?

Redukuje vrásky aj celulitídu. Ktorý kolagén si vybrať, aby fungoval práve vám?
FreePik

Kolagénové doplnky

Kolagén je veľký biznis a dá sa očakávať, že do roku 2025 globálne tržby vzrastú na 6,5 miliardy dolárov. Je vyrobený z aminokyselín, ktoré sú stavebnými kameňmi bielkovín. Je to najhojnejší proteín nachádzajúci sa vo vašich spojivových tkanivách a pokožke. V skutočnosti existuje 16 typov kolagénu, ale väčšina v tele je typu I, II alebo III. Typy I a III sú zastúpené v koži, šľachách, orgánoch a kostiach, zatiaľ čo typ II sa nachádza v kĺboch chrupavky.

klby FreePik

V pokožke je kolagén zodpovedný za pružné, elastické vlastnosti spojené s mladosťou, ale vaša prirodzená zásoba kolagénu sa s postupujúcim vekom zmenšuje. To znamená, že naša podpora bielkovín je menšia a strácame schopnosť zadržiavať vlhkosť. V boji proti starnutiu je nevyhnutné zvýšiť jeho produkciu.

V súčasnosti sú k dispozícii v podstate tri typy kolagénových doplnkov: želatína, hydrolyzovaná a nedenaturovaná. Želatína a hydrolyzovaný kolagén sa rozkladajú na menšie kúsky. Nedenaturovaný kolagén sa naopak neláme na menšie časti, ani sa nepoužíva na tvorbu kolagénu. Namiesto toho táto forma kolagénu pomáha naučiť váš imunitný systém neútočiť na vlastné zásoby kolagénu v nádeji, že zníži bolesť kĺbov.

koza FreePik

Čo hovorí výskum

V prípade perorálnych doplnkov je hydrolyzovaný kolagén najjednoduchšie stráviteľný, pretože sa rozkladá na najmenšie formy peptidov a aminokyselín. Najpôsobivejšie výskumy študujú kolagén pochádzajúci z rybích šupín a ukázal sa ako účinný.

V prehľade 11 štúdií publikovaných v januári 2019 v Journal of Drugs in Dermatology výskumníci zistili, že kolagénové doplnky zlepšujú hojenie rán a starnutie pokožky. A čo viac, kolagén zvýšil elasticitu pokožky, hydratáciu a hustotu kolagénu bez hlásených vedľajších účinkov. Kolagén môže mierne redukovať vrásky a celulitídu a môže prospievať bolestiam kĺbov a zlepšiť flexibilitu po dvoch až šiestich mesiacoch denného používania.

pokozka FreePik

Najlepšie stratégie na užívanie kolagénu

Kolagénové doplnky sa môžu užívať kedykoľvek počas dňa. Postupujte podľa pokynov a dávkovania. Prekonzultujte výber a užívanie aj s lekárom, ktorý vyhodnotí najlepšie doplnky kolagénu pre vás v závislosti od toho, či sa chcete zamerať na kvalitu a štruktúru pokožky alebo zdravie vašich kĺbov.

Možné sú mierne vedľajšie účinky, ako sú gastrointestinálne symptómy, bolesť hlavy, závrat a vyrážka. Okrem toho, ak máte alergiu na špecifické zdroje kolagénu, ako sú ryby, je rozumné vyhnúť sa kolagénovým produktom odvodeným z týchto zdrojov.

klby FreePik

Je tiež dôležité vybrať si doplnky označené ako "rastlinný kolagén", ak ste vegán alebo vegetarián. Tieto rastlinné produkty v skutočnosti neobsahujú kolagén, ale údajne podporujú produkciu kolagénu, hoci veda tieto tvrdenia plne nepodporila. Ak hľadáte kolagén, ktorý vyplní a spevní vašu pokožku, vyhnite sa krémom na báze kolagénu a iným topickým prostriedkom. 

Kolagén je veľká molekula, ktorá sťažuje absorpciu pokožkou pri lokálnej aplikácii. Najlepší spôsob, ako posilniť kolagén, je aplikácia aktívnych látok, ktoré zvyšujú produkciu vlastného tela. Zlatým štandardom je retinol. Existujú aj zariadenia, ktoré využívajú teplo, ultrazvuk a rádiofrekvenciu na zvýšenie produkcie kolagénu pod kožou.

Témy: Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok