Doplnky s kolagénom sú slovenský hit. Vedci ho odporúčajú iba v tomto prípade

TA3/bd
15.11.2021 09:00

Ak kolagén neberiete, pravdepodobne poznáte niekoho, kto áno. Je to trend posledných pár rokov a aktuálne ho dokonca pod svojou značkou predávajú mnohé naše celebrity. Je to jeden z najpopulárnejších doplnkov na trhu a jeho dopyt rastie.

Doplnky s kolagénom sú slovenský hit. Vedci ho odporúčajú iba v tomto prípade
FreePik

Zdravotné tvrdenia kolagénu sú dosť pôsobivé – od silnejších kostí cez žiariacu pokožku až po zdravé kĺby. Ale skôr, ako si objednáte za kamión kolagénu, mali by ste vedieť, že nie všetky tvrdenia o kolagéne sú vedecky podložené. Je pravda, že kolagén (druh proteínu) je dôležitý pre zdravú pokožku, nechty, vlasy a kosti, ale možno nebudete potrebovať výživový doplnok, ak je vaša strava plná zdravých zdrojov bielkovín.

Jasnejšia pokožka

Prínosy hydrolyzovaného kolagénu pre vašu pokožku boli najrozsiahlejšie skúmaným aspektom užívania kolagénových doplnkov. Nie je to náhoda. Podľa prieskumnej štúdie z roku 2020 sa preukázalo, že kolagén zlepšuje elasticitu pokožky, znižuje suchosť a zlepšuje hĺbku vrások.

plet FreePik

Keďže ide o proteín, kolagén sa skladá z aminokyselín. Keď sa bielkoviny po jedle rozložia, aminokyseliny sa spoja so zásobou aminokyselín v tele a telo sa rozhodne, kam by tieto aminokyseliny mali ísť a kolagén funguje rovnakým spôsobom. Kolagén má vysoký obsah troch špecifických aminokyselín – prolínu, hydroxyprolínu a glycínu – ktoré sú potrebné na syntézu kolagénu v tele.

Čím vyšší vek, tým menej kolagénu

Kolagén je najhojnejšia bielkovina v tele. Naša koža, šľachy, kosti, chrupavky a väzy, všetky obsahujú kolagén. Vytvára našu štruktúru a dáva nám tvar. Je podobný lanu a má aj podobné vlastnosti, je silný a pevný. Ak teda prirodzene produkujeme toľko kolagénu, prečo sa snažíme odvrátiť starnutie kolagénovým práškom v káve, v pečive alebo smoothies? S pribúdajúcim vekom tvoríme menej kolagénu, takže naša pokožka vyzerá suchšia, ovisnutejšia. Okrem veku existujú ďalšie faktory, ktoré tento proces urýchľujú, vrátane nadmerného vystavovania sa slnečnému žiareniu, fajčenie a konzumácia nevyváženej stravy.

Info: S pribúdajúcim vekom tvoríme menej kolagénu, aj preto je vhodnejší ako doplnok pre staršie vekové skupiny.

klby kosti FreePik

Silnejšie kosti

Aby sa predišlo osteoporóze alebo zníženej minerálnej hustote kostí, ženám sa odporúča prijímať dostatočné množstvo vápnika a vitamínu D. V januárovej štúdii v roku 2018 dostávala polovica zo 100 žien 5 gramov kolagénových peptidov a polovica placebo. Po 12 mesiacoch vedci zaznamenali u žien užívajúcich kolagén výrazne zvýšenú minerálnu hustotu kostí v driekovej chrbtici a krčku stehennej kosti. Napriek tomu vedci nemajú jasno v presnom mechanizme zvýšenia hustoty minerálov v kostiach.

Miernejšia bolesť kĺbov

Zatiaľ čo vývoj artritídy je multifaktoriálny, u pacientov s osteoartritídou je charakteristickým znakom zhoršenie zdravia chrupavky. Niektoré štúdie ukazujú, že kolagén môže zlepšiť zdravie kĺbov a znížiť vnímanú bolesť a tiež upokojiť črevá. Kolagén sa delí na tri typy: Typ I a III sa nachádza v koži, šľachách, orgánoch a kostiach. Typ II je kolagén nachádzajúci sa v chrupavke, takže má zmysel, aby sa naň zamerala veľká časť výskumu okolo artritídy.

sport fitnes FreePik

Odkiaľ pochádza kolagén v doplnkoch výživy? 

Väčšina hydrolyzovaného kolagénu pochádza zo zdrojov:

  • Kravské tkanivá a šľachy
  • Prasacia koža
  • Kuracie kosti
  • Ryby (morský kolagén)

Bohužiaľ, tieto zdroje nie sú vhodné pre vegánov a vegetariánov. Na trhu existuje síce aj vegánsky kolagén, ktorý je vyrobený z kvasiniek a baktérií, ale nefunguje rovnako ako ten živočíšny. 

smoothie FreePik

Koľko kolagénu by ste mali prijať?

Požiadavky na dávkovanie závisia od toho, aký typ kolagénu užívate. Najpredávanejší je kolagén typu I (hydrolyzovaný kolagén) a typická dávka je niekde medzi 5 až 15 gramami denne, zvyčajne v práškovej forme. Vďaka tomu je ľahké ho miešať do nápojov alebo piecť do muffinov. Dávka typu II je trochu odlišná a v menších množstvách, zvyčajne meraná v miligramoch namiesto v gramoch. Odporúčame zmiešať práškový kolagén do ovocného smoothie alebo ovsených vločiek s ovocím,  vitamínu C totiž zlepšuje jeho vstrebávanie. Kolagén je zvyčajne dobre tolerovaný bez vedľajších účinkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok