Prídu ešte dve vlny podobné omikronu. Zaujať by mohla nová vakcína, hovorí Krčméry

TA3/hm
14.2.2022 15:00

Vlnou variantu omikron sa zrejme pandémia neskončí. Infektológ Vladimír Krčméry odhaduje, že prídu ešte dve podobné epidémie. Za rozšírením nových variantov je podľa neho aj letecká doprava. Ako hovorí, ľudia, ktorí sa ešte nezaočkovali, by mohli prejaviť záujem o novú proteínovú vakcínu, ktorá by mala prísť na Slovensko už čoskoro.

Zasadnutie ústredného krízového štábu
TA3 / David Duducz

Ako Krčméry uviedol pre portál tvnoviny.sk, odhaduje, že po vlne variantu omikron prídu ešte dve epidémie - v priebehu septembra a októbra. Do budúcna by sme podľa neho mali počítať aj s vlnami iných vírusových ochorení. "Rátam so zoonotickou chrípkou, ktorá má pôvod u zvierat, tak ako sme pred rokmi mali prasaciu alebo vtáčiu chrípku," uviedol pre portál.

Potrebujeme obnoviť duševné zdravie

Liahňou nových variantov sú subtropické oblasti, kde je nízka alebo žiadna zaočkovanosť obyvateľstva, kritické sú aj husto zaľudnené oblasti. Člen Ústredného krízového štátu pripomenul, že podobne sa rozšíril aj pôvodný variant nového koronavírusu z čínskeho Wuchanu, alebo delta z Indie či omikron z Južnej Afriky. Ak nedosiahneme na celom svete aspoň 70-80-percentnú zaočkovanosť, mali by sme počítať so vznikom ďalších variantov.

Rozšírenie nových variantov závisí najmä od leteckej dopravy. Za dobrou situáciou počas prvej vlny boli podľa neho práve dobre nastavené kontroly na hraniciach a štátna karanténa. "Niekedy je to jediná prevencia, najmä ak nie sú k dispozícii ani vakcíny, ani lieky," pripomenul. Za naďalej najbezpečnejšiu voľbu v tejto súvislosti označil dovolenky na Slovensku.

Ako riskatné vníma aj masívne rušenie opatrení v krajinách s dobrou zaočkovanosťou a rýchly "návrat do normálu". Po dvoch rokoch s koronavírusovými opatreniami riziko infekcie prevýšili škody na hospodárstve a kolaps zdravotníctva. Krčméry je za rovnováhu a uvoľňovanie určitým tempom. Ako uviedol, nárazové otváranie môže smerovať k preťaženiu nemocničnej siete, postupné - na viackrát - zase k preťaženiu siete ambulancií. "Tancujeme teda na tenkom ľade, no snažíme sa ľuďom dožičiť viac slobody," uviedol. Uvoľňovanie opatrení, ktoré má prísť na jar, nastúpi aj pre to, aby ľudia mohli "zreštaurovať" duševné zdravie.

Zasadnutie ústredného krízového štábu TA3 / David Duducz

Budúcnosť očkovania v troch scenároch

Hoci sa zdá, akoby téma očkovania pomaly ustúpila do úzadia, Krčméry vidí ako motiváciu pre prvoočkovancov novú proteínovú vakcínu, ktorá by mala na Slovensko doraziť o 14 dní. Záujem o ňu by mohli mať tri skupiny ľudí. Na očkovanie vakcínou Novavax sa bude možné registrovať od utorka 15. februára cez portál korona.gov.sk. Zvýšenie záujmu si od tejto dvojdávkovej vakcíny sľubuje aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Prvou sú ľudia, u ktorých sa po prvej dávke prejavili vážne vedľajšie účinky. Druhou skupinou, ktorá by mohla mať o vakcínu bez genetickej technológie záujem, sú ľudia, ktorí majú "výhradu vo svedomí". Treťou sú tí, ktorí sú presvedčení, že sa doteraz používali geneticky modifikované vakcíny, ktoré môžu meniť DNA ľudí. "Snažím sa im to vysvetliť na príklade, že ak jem hovädzinu 60 rokov, tak kontaktom so zvieracou DNA mi nerastú rohy ani nemám chvost," vysvetlil.

Budúcnosť očkovania proti covidu vidí v troch scenároch. Buď sa budeme proti novému koronavírusu očkovať tak ako proti chrípke každý rok jednou dávkou, alebo prídu sprejové vakcíny, ktoré by sa aplikovali aj dvakrát do roka. Tretím scenárom je podľa Krčméryho vakcína, ktorej účinnosť by presahovala jeden rok a viac. 

"Na definitívnu odpoveď budeme potrebovať polrok až rok. Prax nás učí, že na začiatku sa aj ostatné vakcíny podávali viackrát. Postupom času technológia a farmaceutický priemysel priniesli látky, ktoré stačí dávať tri či štyrikrát. A priniesli aj také, ktoré stačí podať raz za život," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok