Probiotiká zlepšujú náladu aj trávenie, ale čo robia so srdcom by ste nečakali

TA3/bd
21.2.2022 09:00

Probiotiká, prospešné baktérie, ktoré sú známe pre svoje spojenie so zdravým trávením, sa prirodzene vyskytujú v množstve potravín – často vo fermentovaných druhoch vrátane jogurtu. Prichádzajú aj vo forme doplnkov stravy a niektoré potravinárske značky ich začali pridávať do svojich produktov.

Probiotiká zlepšujú náladu aj trávenie, ale čo robia so srdcom by ste nečakali
FreePIk

O tom, či sú lepšie probiotiká v potravinách alebo vo forme doplnkov, sa ešte stále diskutuje. Zdá sa, že určité podmienky prospievajú probiotikám na báze potravín, ale nie vždy to tak je. Štúdia z decembra 2010 v International Journal of Food Microbiology skúmala vzorky ľudských slín a výkalov po tom, čo účastníci konzumovali buď jogurt (skvelý zdroj probiotík) alebo probiotické tabletky a zistili, že obe možnosti poskytli telu porovnateľné množstvá mikroorganizmov. Probiotiká majú dobrú povesť čo sa týka zdravia čriev. Sú prirodzenou súčasťou ľudského systému, zvýšenie ich príjmu – prostredníctvom jedla alebo doplnkov – môže byť dobrým spôsobom, ako zlepšiť svoje zdravie.

stastie FreePik

Zlepšujú náladu 

Možno ste už počuli o spojení medzi črevom a mozgom, čo je termín, ktorý sa používa na opis spojenia medzi našou mikrobiotou a mozgom. Štúdie naznačujú, že probiotiká môžu mať priaznivý vplyv na duševné zdravie. Zistenia naznačujú, že probiotiká môžu mať antidepresívne vlastnosti.

Prospievajú tráveniu

Výhody probiotík pre zdravie tráviaceho traktu sú dokázateľné. Probiotiká dokážu vyrovnať črevnú mikroflóru a eliminovať nafukovanie, hnačku alebo zápchu. Probiotiká môžu pomôcť predchádzať hnačke spojenej s antibiotikami a periodontálnym ochorením a pomôcť vyvolať alebo udržať remisiu ulceróznej kolitídy. Je dôležité premýšľať o druhu probiotického kmeňa, ktorý užívate, pretože nesprávny druh môže potenciálne zhoršiť váš stav. Probiotiká nie sú univerzálnym liekom, pretože mikrobióm každého človeka je iný. Z tohto je dôležité sa porozprávať so svojím gastroenterológom a dietológom, aby ste zistili, či sú pre vás fermentované potraviny alebo doplnky vhodné.

Info: Užívanie probiotík môže poskytnúť telu viac prospešných baktérií, ktoré môžu pomôcť obnoviť rovnováhu v čreve. A čo viac, probiotiká majú potenciál zmierniť zápchu.

probio FreePik

Zlepšujú zdravie srdca 

Existujú dôkazy o tom, že probiotiká môžu pomáhať vášmu srdcu pri očiste. U ľudí s vysokým cholesterolom môžu určité kmene probiotík, ako napríklad Lactobacily, pomôcť zabrániť tvorbe cholesterolu a odbúrať prebytok, ktorý už existuje. Probiotiká môžu mať pozitívny vplyv aj na krvný tlak. Ľudia, ktorí pili nápoj obsahujúci probiotikum L. plantarum každý deň počas šiestich týždňov zaznamenali významné zníženie hladín krvného tlaku, zatiaľ čo hladiny kontrolných skupín zostali nezmenené. Vieme, že probiotiká môžu pomôcť so zdravím čriev, čo môže v konečnom dôsledku pomôcť aj so zdravím srdca.

probio FreePik

Môžete schudnúť

Niektoré probiotiká môžu byť užitočným nástrojom na chudnutie a redukciu brušného tuku. Kmeň nazývaný Lactobacillus gasseri môže spomaliť vstrebávanie tukov v potrave a namiesto toho zvýšiť množstvo tuku vylučovaného telom. Konzumácia jogurtu s probiotikom Lactobacillus fermentum alebo Lactobacillus amylovorus súvisí so znížením telesného tuku o tri až štyri percentá počas šiestich týždňov. 

Osviežia dych

Baktérie nie sú pre naše ústa cudzie, ale zdá sa, že pridávanie ďalších dobrých látok sa vyplatí. Výskum naznačuje, že probiotiká pomáhajú odstrániť zápach z úst. Perorálne probiotiká, vrátane kmeňov Streptococcus salivarius K12 a M18 bojujú proti rastu baktérií, ktoré sú spojené s halitózou.

Smradľavý zápach nie je jediným stavom súvisiacim s ústami, s ktorým si probiotiká môžu poradiť. Pilotná štúdia v klinickej parodontológii z októbra 2009 testovala účinok dennej konzmácie probiotického mlieka počas ôsmich týždňov a zistila, že tí, ktorí pili probiotiká, zaznamenali aj zníženie zápalu ďasien.

Témy: potravina Jogurt
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok