Škodia probiotiká na prázdny žalúdok? Hlavne ich nejedzte pred spaním

TA3/bd
10.12.2021 09:00

Mnohé baktérie spájame s chorobami, ale probiotiká patria medzi tie dobré, pre vaše zdravie mimoriadne prospešné. Môžeme ich nájsť v rôznych potravinách, nápojoch a doplnkoch výživy. Ako je ich najlepšie užívať? Nalačno alebo s jedlom a s akým konkrétne?

Škodia probiotiká na prázdny žalúdok? Hlavne ich nejedzte pred spaním
FreePik

Probiotiká a trávenie

Vaše telo je plné rôznych druhov baktérií. Odhaduje sa, že ich je toľko, ako máte buniek. Len vo vašom tráviacom systéme ich žije okolo 100 biliónov. Našťastie to nie sú baktérie spôsobujúce choroby. Tieto baktérie pomáhajú vášmu telu správne fungovať.

Pomáhajú modulovať telesné a metabolické funkcie, vrátane vášho imunitného systému, centrálneho nervového systému a duševného zdravia. Aby ste si udržali správne množstvo a typy baktérií, musíte ich ale prijímať viac. Poznáme ich ako prebiotické a probiotické baktérie.

probio FreePik

Prebiotické aj probiotické baktérie kolonizujú časti vášho gastrointestinálneho systému. Probiotické baktérie sú obzvlášť dôležité, pretože pomáhajú zlepšiť trávenie a vstrebávanie živín, modulovať funkciu imunitného systému a chrániť vaše telo pred baktériami, ktoré spôsobujú ochorenie.

Bežne konzumované

Najbežnejšie probiotické baktérie patria k druhom Lactobacillus a Bifidobacterium. Aj niektoré kvasinky možno použiť ako probiotiká. Bežné probiotiká, ktoré môžete nájsť v potravinách, nápojoch a doplnkoch, zahŕňajú: Bifidobacterium animalis (niekedy označované ako Bifidus regularis), Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus či Saccharomyces boulardii.

kapusta FreePik

Všetky tieto probiotické baktérie sa považujú za zdravé, ale nie všetky hrajú rovnakú úlohu vo vašom gastrointestinálnom systéme. Len preto, že baktérie ako Lactobacillus acidophilus môžu pomôcť predchádzať určitému ochoreniu, neznamená to, že iné druhy Lactobacillus budú schopné urobiť to isté. Podobne Bifidobacterium bifidum a Lactobacillus acidophilus možno nájsť v rovnakých potravinových produktoch, ako je jogurt, ale nie sú navzájom ekvivalentné.

Prírodné zdroje probiotík

Probiotiká nájdete v doplnkoch výživy, potravinách a nápojoch. Nachádzajú sa aj vo fermentovaných produktov, ako sú: cmar, syr, kefír, kombucha, miso pasta, olivy, tempeh, tofu, kyslá kapusta a iná nakladaná zelenina, jogurt. Konzumácia ktorejkoľvek z týchto potravín alebo nápojov znamená, že budete prirodzene prijímať ich probiotiká. Typ a množstvo probiotík v každom produkte sa však môže značne líšiť.

musli FreePik

Napríklad všetky jogurtové produkty sú vyrobené zo zdravých probiotických baktérií Streptococcus a Lactobacillus (konkrétne Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus). Ak sa však tieto baktérie zahrievajú počas výroby potravinového produktu (napríklad počas procesu pasterizácie), baktérie odumrú. To vedie k tomu, že niektoré jogurtové výrobky sú bohaté na probiotiká, zatiaľ čo iné výrobky nie sú.

Bohužiaľ, mnohé metódy spracovania potravín spojené s potravinovou sterilitou vám môžu brániť v prijímaní živých a aktívnych prospešných probiotík. Znamená to tiež, že varenie vašich produktov bohatých na probiotiká, najmä pri veľmi vysokých teplotách, má tiež potenciál zabiť ich prospešné probiotiká.

tabletky FreePik

Pretože existuje veľká variabilita probiotík, ktoré môžete získať zo svojej stravy, mnohí ľudia sa rozhodnú užívať doplnky vo forme kapsúl, tabliet alebo prášku. Prebiotické a probiotické doplnky sú po vitamínoch a mineráloch tretím najbežnejším doplnkom stravy. Aj keď na konzumácii probiotických doplnkov nie je nič zlé, mali by ste sa snažiť konzumovať skôr probiotické potraviny, ako tabletky. 

Probiotiká na prázdny žalúdok

Podľa štúdie z decembra 2011 v časopise Beneficial Microbes Journal by ľudia, ktorí užívajú probiotiká v doplnkoch, ich mali užívať pred jedlom alebo s jedlom. Ak užívate probiotiká po jedle, do vášho gastrointestinálneho traktu sa môžu dostať iba menšie množstvá. To v podstate znamená, že je dobré užívať probiotiká nalačno. Ak chcete užívať probiotiká s jedlom, je to tiež v poriadku. Prežitie probiotík však bolo optimálne pri konzumácii tučných jedál.

orechy FreePik

To však neznamená, že musíte užívať probiotiká s lyžicou oleja alebo masla. Dokonca aj nízkotučné mliečne výrobky môžu pomôcť probiotikám prejsť cez váš gastrointestinálny trakt. Medzi ďalšie zdravé tučné jedlá patria orechy, semienka, avokádo, kokos a tučné ryby, ktoré sú všetky bohaté na mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, ako aj mnohé iné živočíšne produkty. Hoci ste už možno počuli, že najlepší čas na užívanie probiotík je pred spaním, málokedy je to pravda. Pred spaním však môžete konzumovať probiotiká na báze kvasiniek, ako je Saccharomyces boulardii. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok